Prva HNL

“Bijeli” tricom u mreži Zagreba isprali gorak okus iz Koprivnice

Orlando Rivetti

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Naslovna uloga pripada Romanu Bezjaku. Dvije asistencije i pogodak



Razigrani, rastrčani i efikasni bili su nogometaši Rijeke i lako stavili brnjicu pjesnicima iz Kranjčevićeve. Riječane su krasile sve odlike koje su im nedostajele u – Koprivnici. Razumljivo, ovog puta je na drugoj strani ipak bila skromna momčad Zagreba, a ne Koprivničanci.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza





Jasno je, međutim, da je u oba susreta sve bilo u rukama – Riječana. Večeras su izašli iz crne rupe. Nakon devedeset minuta riješili se strahova od – krize. Nakon Bradarićeva prva gola. Kasnije je bilo sve lako. Momčad je bila koncentrirana i kompaktna u linijama, Oba su »beka«, Ristosvki i Zuta,  sudjelovala u igri prema naprijed. Na sredini terena dirigirao je Bradarić.


Naslovna uloga pripada Romanu Bezjaku. Dvije asistencije i pogodak.


Matjaž Kek nije mijenjao niti premještao zadnju liniju (Ristovski, Samardžić, Mitrović, Zuta), u odnosu na tužni utorak u Koprivnici. U najavi je rekao da će doći do sitnih kadrovskih (ali ne i taktičkih), korekcija. Pa je Maleš uskočio u sastav sa Bradarićem umjesto Brezovca. Dok je očekivano utakmicu počeo Tomasov (u Koprivnici ušao s klupe nakon ozljede glave u prethodnoj utakmici), pa je razumljivo na klupu morao – Balaj.


Tomasov i Matei na bokovima, a Gavranović iza Bezjaka. Četiri napadača raskošne momčadi koja je bila izgubljena u podravskim šumama. Tri sata su apstinirali. Večeras su se morali iskupiti, ali to je tek početak. Ono pravo iskupljenja za oprost grijehova tek treba doći – Lokomotiva, Dinamo, Hajduk…



Strijelci 1-0 Bradarić(19), 2-0 Bezjak (21), 3-0 Matei (51)Sudac Željko Frković (Gospić) 7. Pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo i Miro Grgić(Osijek)Žuti karton: Maleš, Bezjak, Močinić (Rijeka) Strasser Rodney, Musa, Šulc (Zagreb)Gledatelja 3033RIJEKA: Vargić 6, Ristovski 6,5, Samardžić 6, Mitrović 6, Zuta 6,5, Maleš 6, Bradarić 7, (od 70. Brezovec -), Tomasov 6,5, Gavranović 6, (od 58. Močinić 6), Matei 7, (OD 82. Vešović -), Bezjak 7,5ZAGREB: Herceg 5, Tešija 5, Kovačić 5, Matić 5, Šehić 5,5, (od 63. Musa – ), Šulc 5,5, Strasser Rodney 5, Ljubičić 5 (od 32. Bevab), Stepčić 5,5, Mudražija 5,5, G.Boban 5


A zbog čega Tomasov mora igrati, makar i jednom nogom, vidjeli smo kod prvog pogotka Rijeke. Do tada su se domaćini mučili, a onda je Tomasov upalio turbo, osvojio prostor, gurnuo loptu Bezjaku, a Slovenac pronašao Bradarića u kaznenom prostoru. Lopta na zlatnom pladnju. Akcije u tri poteza. Bradarić je elegantno skinuo veliki psihološki teret s lađe ekipe. Rijeka je počela igrati, nestalo je grča.


Dva gola u dvije minute. Nakon što je asistirao za Bradarića, Roman Bezjak, prvi topnik Rijeke, postigao je svoj 13. pogodak ove sezone. Zmija kaznenih prostora opet grize nakon što je u Koprivnici bio duh. Za dobru loptu Slovenac će počastiti Makedonca, Ristovskog – ćevapima.


Pjesnici su davali znakove života. Napunili su sredini terena oko Strasser Rodneya(Siera Leone), ali teško izlazili iz Rijekine omče. Vargić je skupljao otpatke dok u 43. minuti nije morao pokazati kvalitet budućeg vratara Serie A, skinuti tešku loptu Mudražije.


Pjesnici su posljednji vagon HNL-a. Ugasio se i Fenjer, Praktički su na mrtvom kolosijeku. Drugoligaši. Na Rujevici su se došli zabavljati. Nisu imali što izgubiti, jer to su već davno napravili…


Rijeka je nakon četiri traumatična koprivnička dana do samog početka  utakmice plesala na oštrici noža nezadovoljstva svekolike javnosti. Žestke kritike iz svih oruđa. Razbistrili su glave. Nametnuli su se autoritetom znanja, ali i visokim presingom i trkom. Imali su apsolutnu kontrolu situacije na terenu. Kako se uostalom i očekivalo. Dva gola do odmora, moglo je biti i još…


Rumunj Matei je zasladio utamicu trećim pogotkom i tako do kraja isprao gorčinu čaja od koprive. Grč je nestao u prvom poluvremenu. Nastavak je donio dopadljiv nogomet, zabavnu utakmicu. Matjaž Kek mogao je kombinirati. Zaigrali su zajedno Maleš, Brezovec i Močinić. Dvadeset minuta i više nikad, vjerojatno…Močinić na Gavranovićevoj je poziciji podijelio nekoliko lopti sa šlagom.


Uglavnom očekivano lako Rijeka je došla do tri boda protiv nedorasla suparnika. Više su se u početku bojali sami sebe…Koprivnica je bila u grlu i u glavi. Je li provjetrena pokazat će sljedeća utakmica protiv Lokomotive u Zagrebu. Večeras su u svakom slučaju zaslužili pjesak za prikazano i odnos prema igri. I zbog činjenica da nije bilo lako igrati nakon tri dana paklene kritike poslije Koprivnice.      


TIJEK SUSRETA:


77′ – Opet Vargić dobrim istrčavanjem rješava opasnost, ovaj put ispred Gabrijela Bobana.


70′ – Brezovec je u igri umjesto strijelca Bradarića.


60′ – Završio je jednosatni bojkot Armade. Opet se ori pjesma na tribinama Rujevice!


58′ – Kek mijenja Gavranovića za Močinića.


57′ – Stopostotna prilika za Tomasova koji s 18 metara želi prebaciti Hercega, ali lopta ide malo iznad vrata.


54′ – Zaprijetio je Boban, ali puca preko gola.


51′ – GOOOL! 3:0 - Bezjak je pobjegao po desnoj strani i dao dijagonalu za Mateija koji bez problema gura loptu iza leđa Hercega.


45′ – “Rijeka” je zaprijetila već nakon petnaest sekundi nastavka. Po desnoj je strani probio Tomasov i ubacio oštro u peterac gostiju, ali obrana “Zagreba” stiže prije Gavranovića.


43′ – Vargić je sada spasio stopostotnu priliku “Zagreba”. Mudražija se našao sam pred vratarom “Rijeke”, koji sjajnim refleksom izbija loptu. U idućem napadu, golman “bijelih” opet pravovremenim istrčavanjem van svog prostora otklanja opasnost.


41′ – Ubačaj Mateija iz slobodnog udarca, ali Matić je najviši u skoku. Signalizirali su igrači “Rijeke” da je potpom netko od gostiju igrao rukom, ali Frković se ne oglašava.


32′ – Prva izmjena u momčadi Zagreba, Bevab ulazi, vani je Ivan Ljubičić.


31′ – Samardžić je dugom loptom našao Tomasova, ovaj puca iz poluvoleja, ali vratar “crvenih” brani.


28′ – Malo je sada falilo do novog gola. Tomasov je odlično spustio loptu za Gavranovića, no on s pet metara ne uspijeva uputiti udarac. “Rijeka” je apsolutno rastrčana, “Zagrebu” bi se danas mogla dogoditi katastrofa.


26′ – Bradarić je centaršutom pronašao Bezjaka, koji glavom puca pored vrata.


23′ – Stepčić iz slobodnog udarca s 25 metara pogađa centimetar iznad grede. Vargić je ostao ukopan, da je lopta išla u okvir, bio bi to pogodak.


21′ – GOOOL! 2:0 – Novi pogodak za “Rijeku” zabio je Roman Bezjak. Ristovski je dao za Bezjaka, obrana “Zagreba” je zaplivala i slovenski napadač matira Hercega.


19′ – GOOOL! 1:0 – Brza kontra “Rijeke” po desnoj strani, Bezjak je gurnuo u priliku Bradarića kojem nije bilo teško poentirati. Prvi gol Bradarića ove sezone.


18′ – U posljednjih nekoliko minuta Zagreb pritišće, a opasnost ispred Stepčića sada je otklonio Samardžić.


14′ – Gavranović je u stopostotnu priliku gurnuo Bezjaka, ali napadač “Rijeke” nije se snašao.


10′ – Direktno je Matei pucao prema vratima, ali Erceg “boksa” loptu, koja se odbija do Žute i potom Tomasova, ali vratar “Zagreb” opet pokazuje sjajni refleks


9′ – Matić je laktom faulirao Bezjaka na lijevoj strani. “Rijeka” ima skraćeni korner.


5′ – Vidi se da “Rijeka” u prvih pet minuta igra u grču, dosta je pogrešaka u igri i krivih dodavanja, posljednji rezultati ipak su ostavili traga.


3′ – Boban se našao u dobroj situaciji, ali Žuta je brži i izbacuje u prvi korner za “Zagreb”.


2′ – Ristovski je pokušao okomito proigrati Bezjaka, ali nisu se najbolje razumjeli.


1′ – Počeo je susret.



0′ – Na mjestu gdje inače stoji Armada izvješen je transparent – “Danas ćemo navijati kako ste vi u KC igrali!’


0′ – Deset minuta do početka susreta na Rujevici.