Rijeka očekivanja

“Bijeli” kreću u potragu za pojačanjima, ali ključni igrač i ove sezone bit će Matjaž Kek

Ivan Volarić

Sve je isto kao lani... Matjaž Kek / Foto Roni Brmalj

Sve je isto kao lani... Matjaž Kek / Foto Roni Brmalj

Riječki navijački puk tradicionalno je gladan trofeja i europskih uspjeha što će sigurno od prvoga kola pojačati pritisak na trenera koji kao ni prijašnjih ljeta neće imati idiličnu situaciju tijekom priprema



Miral Samardžić je sukladno očekivanjima otputovao jučer u Kinu gdje bi tijekom današnjeg dana trebao obaviti liječnički pregled i zgotoviti treći riječki veliki izlazni transfer ovoga ljeta. Nakon Ivana Vargića (Lazio), Bekima Balaja (Astana) i Samardžićev transfer trebao bi u klupsku kasu donijeti pristojnu količinu novaca. Špekulira se o iznosu od milijun i pol eura, što s otprilike četiri milijuna uprihodovanih od transfera Vargića i Balaja znači da je od prodaje igrača već sada priskrbljeno oko 70 posto prošlogodišnjeg budžeta.



ODLASCI


Bekim Balaj (Astana)Miral Samardžić (Kina)M. Okechukwu (Split)Ivan Vargić (Lazio)*Asmir Kajević (Čukarički)Jozo Špikić (?)Aleš Mejač (Maribor)*Mate Bajić (?)

DOLASCI


Josip Elez (Aarhus)DavidNwolokor (Šibenik)*Simon Sluga (Spezia)*TheophilusSolomon (Šibenik)*Dario Čanađija (Spezia)*Josip Mišić (Spezia)*Obi Ajayi (Š. Brijeg)*TomislavTurčin (Cibalia)*


Budući da je predsjednik Damir Mišković najavio određeno smanjene budžeta i uštede jasno je i to da taj postotak raste. Budući da je sezona u financijskom smislu praktički unaprijed zatvorena sportski direktor Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance mogu rasterećeno krenuti u potragu za neophodnim igračkim pojačanjima, posebno na poziciji središnjeg braniča.


Sustavni rad




Sigurno da nemaju svi u klubu podjednakog razloga za zadovoljstvo ovakvim raspletom. Brojni igrački odlasci tijekom priprema tradicionalno najteže padaju trenerima. Matjaž Kek od prvoga dana priprema nije uspio na treninzima ustaliti središnji stoperski par. Prvo su suspendirani Lešković, Mitrović i Datković, pa je doveden Elez, onda se priključio Mitrović, a onda je otišao Samardžić na mjesto kojega će idućih dana  stići  jedan provjereni branič.


Sigurno da takva situacija ne ide u prilog treneru koji puno toga gradi na sustavnom radu, no Kekova je prednost u tome što je navikao na takvu situaciju radeći u »Rijeci« i jasno je da je bio unaprijed spreman na brojne pretumbacije u svojem kadru. Uostalom, i sam Kek je vjerojatno svjestan da Samardžićev odlazak neće biti posljednji.


Visoki ciljevi


S obzirom na dosadašnji tijek prijelaznog roka potpuno jasno je da će Matjaž Kek biti ključan riječki igrač ovoga ljeta. Predsjednik Damir Mišković nedavno je na otvorenoj tribini na Rujevici  navijačima obećao jedan od boljih prijelaznih rokova te unatoč nešto manjem budžetu održavanje jednako visokih ambicija kao i prošle sezone. Uostalom, i sami navijači očekuju puno od iduće sezone, počev od pokušaja proboja u skupine Europske lige pa do novoga napada na »Dinamo« i prvo mjesto, odnosno naslov osvajača Kupa Hrvatske.



Vodstvo »Vardara« otkazalo je susret s »bijelima« iduće srijede pa su u riječkoj bazi u Kranjskoj Gori bili prisiljeni po kratkom postupku pronaći novoga suparnika. Riječani će tako u srijedu u Kranju umjesto s makedonskim igrati protiv albanskog prvaka »Skenderbeua«.



Riječki navijački puk tradicionalno je gladan trofeja i europskih uspjeha što će sigurno od prvoga kola pojačati pritisak na trenera koji, kao ni prijašnjih ljeta, neće imati idiličnu situaciju tijekom priprema. No, nije imao ni prije tri godine kada je sa po imenima slabijom momčadi od aktualne napravila čudo na »Mercedes Benz Areni«… Uostalom, ne treba zaboraviti da tada Kek nije imao ni približno tako bogate unutarnje igračke rezerve kao sada. U »Rijekinom« kadru ima puno zanimljivog igračkog potencijala kojega treba pretvoriti u nešto opipljivo.