Europska liga

BIJELI NA SAN SIRU Legende prognoziraju: Rijeka ima kvalitetu za iznenđenje

Ivan Volarić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Rijeka je ne jednom već pokazala da zna igrati europske utakmice, imaju trenera koji se zna dobro postaviti u takvim utakmicama. Milan je favorit pogotovo kod kuće, ali upravo u takvim situacijama se Rijeka često znala pokazati kao iznenađenje – kaže Vedran Jugović



 »Juventus«, »Real Madrid«, »Feyenoord« i četvrti as u pokeru »Rijekinih« suparnika koji baštine naslov europskog prvaka – »Milan«!


Zajedno su osvojili – 22 titule prvaka Europe. Netko će naravno pomisliti da je »Rijeka« u svim tim ogledima bila laka lovina uglednim suparnicima, međutim, povijest uči da su »bijeli« itekako znali namučiti europske velikane.


Uostalom, činjenice sugeriraju sljedeće: »Rijeka« je u proljeće 1980. godine odigrala 0:0 s »Juventusom« na Kantridi u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kupova, potom je pod legendardnim stijenama svladala 3:1 »Real Madrid« u drugom kolu Kupa UEFA u jeseni 1984. godine, a 30 godina nakon te najveće europske pobjede istim rezultatom ispraćen je s Kantride i nizozemski »Feyenoord« u utakmici skupne faze Europske lige.




Istina, »bijeli« nisu bili tako uspješni u Torinu (2:0), Madridu (3:0) i Rotterdamu (2:0), ali ove sezone su baš na europskim gostovanjima (Salzburg i Atena) pokazali da su u stanju napraviti novi europski iskorak i niski pozitivnih rezultat protiv najvećih europskih momčadi možda pribrojiti i uspjeh na glasovitom San Siru.



Rijeka – Juventus 0:0


RIJEKA (5. ožujka 1980.). Prvi susret 1/4 finala Kupa pobjednika kupova. Stadion Kantrida. Gledatelja: 20.000. Sudac: Keizer (Nizozemska). Žuti karton: Coccureddu (Juventus)


RIJEKA: Ravnić, Šugar, Hrstić, Milenković, Radin (od 7′ Bačvarević, od 58′ Petrović), Juričić, Machin, Radović, Tomić, Ružić, Lukić.


JUVENTUS: Zoff, Gentille, Cabrini, Furino, Brio, Scirea, Coccureddu, Tardelli, Bettega, Prandelli, Marocchino.


Rijeka – Real (M) 3:1


RIJEKA (24. listopada 1984.). Prvi susret 2. kola Kupa UEFA. Stadion Kantrida. Gledatelja: 22.000. Sudac: Hackett (Engleska). Žuti kartoni: Malbaša (Rijeka), Sanchis (Real Madrid). Strijelci: 1:0 Fegic (30′), 2:0 Matrljan (41′), 3:0 Fegic (58′), 3:1 Isidro (82′).


RIJEKA: Ravnić, Malbaša (od 64′ Milenković), Hrstić, Juričić, Tičić, Sredojević, Stevanović, Gračan (od 18′ Radmanović), Matrljan, Fegic, Desnica


REAL MADRID: Miguel Angel, Chendo, Chamacho, Stielike, Fraile, San Jose, Sanchis, Gallego (od 64′ Martin Vasquez), Pineda (od 74′ Isidro), Lozano, Butrageno


Rijeka – Feyenoord 3:1


RIJEKA (23. listopada 2014.). Utakmica skupine EL. Stadion Kantrida. Gledatelja: 10.000. Sudac: Hagen (Norveška) 7. Strijelci: 1:0 Kramarić (64′), 1:1 Toornstra (66′), 2:1 Kramarić (70′), 3:1 Kramarić (76′-11m). Žuti karton: Leovac, Jajalo (Rijeka), Clasie, Wilkshire, Nelom (Feyenoord).


RIJEKA: Vargić 7, Tomečak 7, Lešković 7 (od 65′ Samaradžić 7), Mitrović 8, Leovac 7, Jajalo 7, Cvijanović 7, Jugović 7,5 (od 84′ Kvržić), Moises 7,5 (od 89′ Krstanović –), Sharbini 7,5, Kramarić 9.


FEYENOORD: Vermeer 5,5, Wilkshire 5,5 (od 46′ Karsdrop 5,5), Steenvoorden 5,5, Kongolo 5, Nelom 5,5, El Ahmadi 5,5, Clasie 6, Toornstra 7, Immers 6,5, Manu 6,5 (od 80′ Boetius –), Kazim 6,5 (80′ Te Vrede –).



Velika utakmica


– Prije svega, utakmica protiv »Milana« je velika utakmica za sve nas, klub i navijače. Dovoljan podatak je odaziv navijača koji idu u Milano u tako velikim broju. Nemamo što izgubiti, možemo odigrati super utakmicu i pokušati izvući pokoji bod. To nije nemoguće s obzirom na to da je »Milan« u svojevrsnoj krizi. Nije ovo onaj nekadašnji moćni »Milan«. Ovo je ipak ekipa u stvaranju – govori Milan Radović, napadač »Rijeke« s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Igrao je i obje utakmice protiv »Juventusa«.


– »Juventus« je tada praktično bio reprezentacija Italije. Osam igrača »Juventusa« tada su bili standardni igrači reprezentacije Italije, koja je dvije godine kasnije postala svjetski prvak. U prvoj utakmici na Kantridi bili smo u najmanju ruku ravnopravan protivnik. U drugoj utakmici smo nesretno primili golove, iako smo imali veliki hendikep jer nisu igrali Lukić, Radin i Bačvarević.


Pružili smo dostojan otpor »Juventusu« koji je iskoristio pogreške, ali možemo biti zadovoljni jer smo igrali protiv velikog protivnika na punom stadionu – prisjetio se Radović vremena kada je »Rijeka« prvi i posljednji put dočekala europsko proljeće. Ove jeseni a se prvi put nakon te 1980. godine navijači »Rijeke« nadaju prezimljavanju u Europi.


– Mislim da je to realno, zato jer nismo bili nadigrani ni od »Olympiakosa«, a ni od AEK-a. Mislim da možemo dobiti »Austriju«, ali i AEK-a u Ateni – govori Radović, koji će biti dio navijače invazije na San Siro.


Milan Radović, Foto: I. TOMIĆ


Milan Radović, Foto: I. TOMIĆ



– Klub je pozvao nas bivše igrače, idemo kao gosti kluba na San Siro. Zahvalio bih se klubu što nam je omogućio da se ponovo okupimo i podsjetimo na prošle slavne dane – rekao je nekadašnji prvi topnik lige.


Teške usporedbe


Miloš Hrstić bio je dio momčad »Rijeke« koja je igrala protiv »Juventusa«, ali i one koja je četiri godine kasnije bacila na koljena madridski »Real«.


– Teško mi je uspoređivati ono što se događa danas i što se događalo tih 80-tih godina. Uostalom, prošlo je gotovo 40 godina ha, ha… Ekipe su bile drugačije, a i nogomet se razlikovao od današnjega. Bitna je razlika što tada ni jedan »Real Madrid« nije mogao imati puno stranaca. Ni mi nismo imali puno igrača sa strane. Dugo godina igrali smo zajedno i bili smo dobro uigrana ekipa, koja je odigrala dvije vrlo dobre utakmice protiv »Reala«. Moglo se i u ono vrijeme nositi s velikim ekipama. Možda ne toliko da bismo mogli proći, ali uz malo sreće i normalnog suđenja mogli smo napraviti i taj iskorak – govori nekadašnji riječki A reprezentivac, koji smatra da »Rijeka« ni u četvrtak nije bez šansi.


Miloš Hrstić, Foto: I. TOMIĆ


Miloš Hrstić, Foto: I. TOMIĆ



– »Rijeka« ima svoje šanse! »Milan« je doveo dosta novih igrača, vjerojatno su kvalitetni, možda ne na onoj razini kao što je »Milan« bio nekada, ali sigurno imaju kvalitetu. Očito nisu do kraja uigrani, ali treba uzeti u obzir da igraju u puno jačoj ligi nego »Rijeka«. Prema tome oni su favoriti, ali u nogometu se nikada ne zna. »Rijeka« sigurno s ovim igračima koje danas ima može parirati »Milanu«. Nisam baš gledao sve utakmice »Rijeke«, ali koliko znam, otišlo je nekoliko igrača, neki novi su došli što znači da je ovo opet jedna nova momčad i da će trebati vremena da se sve posloži i uigra – smatra Hrstić.


Vedran Jugović bio je neizostavna karika Kekove momčadi koju je 2014. godine do posljednjeg kola teorija držala u igri za prolaz u šesnaestinu finala EL i koja je odigrala nekoliko sjajnih partija u skupini, između ostaloga svladala i »Feyenoord«.


Kramin »šou«


– Nizozemce smo dočekali na Kantridi nakon utakmice sa »Sevillom« gdje nam je pobjeda izmakla za dlaku. Međutim, već u toj utakmici smo pokazali da možemo i da će se i nas nešto pitati. Sjećam se da je u prvom poluvremenu bila teška bitka po teškom terenu. U nastavku je Krama imao svoj šou, ali cijela momčad je bila na visini. Kada igraš utakmicu na toj razini, onda nije dovoljno da jedan pojedinac bude na visini, ne smiješ imati slabe točke u ekipi. Odigrali smo pravu europsku utakmicu – govori veznjak koji se po odlasku iz »Rijeke« skrasio u korejskom prvoligašu »Jeonnam Dragonsima«.


»Jugo« pozorno prati situaciju u svojem bivšem klub, pratit će i milanski ogled preko interneta.


– »Rijeka« je ne jednom već pokazala da zna igrati europske utakmice, imaju trenera koji se zna dobro postaviti u takvim utakmicama. »Milan« je favorit, pogotovo kod kuće, ali upravo u takvim situacijam se »Rijeka« često znala pokazati kao iznenađenje. Naravno da se neće sve pitati »Rijeku«, treba vidjeti i kakav će biti »Milan«, ali mislim da se može očekivati dobra utakmica.


Andrej Kramarić, Matjaž Kek i Vedran Jugović, Foto: V. KARUZA


Andrej Kramarić, Matjaž Kek i Vedran Jugović, Foto: V. KARUZA



»Rijeka« ima kvalitetu za iznenađenje! – smatra Jugović, koji je bio dio momčadi koja je preko »Stuttgarta« iznenađujuće ušla u skupine, ali i one koja je godinu dana kasnije igrala zapaženu ulogu u skupnoj fazi Europske lige. Može li se otići korak dalje?


– AEK, »Milan« i »Austrija« su velika europska imena i ne možeš reći da je »Rijeka« favorit protiv bilo koga u skupini, međutim, činjenica je da bi trebala moći igrati sa svima. Ako ćemo isključiti »Milana«, koji je enormno puno uložio u igrače, po meni »Rijeka« se može upustiti s preostale dvije ekipe u borbu za drugo mjesto i prolaz što bi bio fantastičan uspjeh. Ako gledamo kronološki kako »Rijeka« raste svake godine, onda bi prolaz skupine bio logičan slijed događaja. Prve godine smo otvorili skupine s par bodova, druge smo već bili u nekoj borbi za prolaz, a budući da »Rijeka« svake godine napreduje, onda je sljedeći korak prolaz skupine! – nada se Jugović.