Diploma i posao

Široko more via Milano: Škrljevo ostalo bez vrijednog krila Dina Stipčića

Zlatko Horvat

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U rujnu bih trebao diplomirati, Elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu, ukrcati se na brod. Košarka će mi nedostajati – kaže Stipčić



RIJEKA Dino Stipčić bio je jedan od ključnih igrača »Škrljeva« u vrijednoj pobjedi nad »Zagrebom« (74:55). Odlično je čuvao Luku Božića, drugog strijelca lige (prosjek 21.8), koji je prve poene ubacio tek u 15. minuti, a za konačnih 16 poena pogodio je svaku treću loptu (šut 6-18). No, 27-godišnje nisko krilo više nije igrač »Škrljeva«, jučer je vlakom otputovao u Milanu, postaje igrač trećeligaša »Pallacanestro Milano 1958«. Javio se iz Venecije.


– Sve se dogodili u tri dana. Imat ću dvostruko bolji ugovor, stan, hranu, troškove prijevoza. U rujnu bih trebao diplomirati, Elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu, ukrcati se na brod, a prije toga treba riješiti brevete… – kaže Dino Stipčić, svjestan da bi Milano mogla biti njegova posljednja košarkaška destinacija nakon koje slijedi – široko more. Od košarke teško može zaraditi novac s kojim može osigurati egzistenciju.


Nema pritiska


– Da mogu živjeti od košarke, živio bih posljednje tri, četiri sezone. Igrao bih i dalje da netko stavi na stol tri, četiri tisuće eura mjesečno. Ali svjestan sam da neće, pogotovo u hrvatskoj košarci, a godine idu, a moje potrebe su sve veće.


Veza je bio Ivica Radić, Omišanin koji s kojim je igrao u »Kvarneru 2010«. Prva je ponuda bila Bari, ali nije bila tako dobra. Druga, milanska, bila je povoljnija. Radi se o nekadašnjem prvoligašu.– Želim jedino da ne razočaram ni njih ni sebe. Ali nema pritiska. Sada su u sredini ljestvice, žele u doigravanje. Da će dobiti zeleno svjetlo za odlazak saznao je tri sata prije utakmice sa »Zagrebom«. – Nazvao me predjesnik Vice Sep i rekao mi da će me pustiti. Nije im bilo lako donijeti odluku i zahvalan sam što su mi dali ispisnicu. Trener Damir Rajković kaže da time gubi glavnog igrača, koji je povezivao unutarnju i vanjski liniju. Nadam se da se moj odlazak neće osjetiti. Osim toga, lakše mi je bilo otići poslije uspjeha nad »Zagrebom«. »Šrkljevo« sada ima četiri pobjede, još tri bit će dostatne za ostanak. A dolaze im direktni konkurenti »Zabok«, »Hermes« i »Gorica«. Idu u goste »Kvarneru 2010«, a to je kao – doma.

Mamin savjet




Majka Laura je nekad bila košarkašica »Rijeke« i nije ni trenutka dvojila o odluci.


– Rekla mi je da probam jer nikad ne znaš što se može otvoriti. Možda time brod odgodim za neko vrijeme, to bi bilo super, ali ako ne uspijem, napravio sam sve što sam htio. Pomirio sam se da najesen ili iduće zime idem na brod. Košarka će mi nedostajati, igram je od devete godine, ali put me vodi prema moru – zaključuje Stipčić, koji će imati društvo. U obližnjem Cantuu igra Fran Pilepić, a moći će gledati i Euroligu, Krunoslava Simona i »EA7 Emporio Armani Milano«.