Kvarner 2010

Chudier Bile nakon SAD-a i Afrike igra u Rijeci: “Želja mi je da Kvarner i Denver osvoje titulu”

Katarina Blažević

Chudier Bile/M. ĐEKIĆ

Chudier Bile/M. ĐEKIĆ

Sviđa mi se u Rijeci i to što sam kraj mora i plaže. Hrvatska ima i odlične ljude, svi su ljubazni prema meni - rekao je 25-godišnji Amerikanac



RIJEKA  Chudier Bile došao je u Kvarner 2010 prije otprilike dva mjeseca bez prevelike pompe i čak sa svojevrsnom dozom opreza s obzirom na to da je 25-godišnjem Amerikancu riječki klub ujedno i prvo europsko iskustvo u karijeri. Doduše, njegova kvaliteta nije bila upitna, koliko prilagodba na ipak ponešto drugačiju igru jer je ovaj krilni igrač svoju prvu profesionalnu sezonu prije dvije godine odradio u NBA G ligi, odnosno momčadi Greensboro Swarm, a ranije je u SAD-u bio član prestižnog sveučilišta Georgetown te je odradio i NBA ljetnu ligu za Denver Nuggetse. Nakon toga put ga je odveo u Afriku, preciznije Obalu Bjelokosti (Abijan), a inače je i reprezentativac Južnog Sudana, odakle su njegovi roditelji trbuhom za kruhom otišli u Denver.


Od SAD-a, Afrike pa sve do Rijeke, u kojoj će u srijedu u dvorani »Dinko Lukarić« (18 sati) sa suigračima igrati prvu utakmicu finala Prve lige protiv osječkih Vrijednosnica.


– Atmosfera je odlična, uzbuđeni smo. Ove sezone smo gubili jedino od Vrijednosnica i zato smo gladni pobjede protiv njih. Imamo sada i više samopouzdanja otkako se Marinelli vratio. Svi smo zdravi, idemo pobijediti i plasirati se u Premijer ligu – govori 201 centimetar visoki Chudier Bile, koji je unatoč tihom dolasku u Kvarner 2010 u devet odigranih utakmica pokazao da može biti ključni igrač na parketu. Bilo je tako u drugoj polufinalnoj utakmici s Goricom, kada je u 28 minuta igre ubacio jednako toliko poena, a dodao je i devet skokova te po dvije blokade i ukradene lopte. Publika na Kozali upamtila ga je i po snažnim zakucavanjima…


Olimpijske igre




– Osijek ima dobrog razigravača, a ujedno se i jako dobro brane. Nadam se da će nas puna tribina »gurati« prema pobjedi. Znam da bismo svi voljeli imati veliku podršku kao u zadnjoj utakmici s Osječanima.


Upravo su za osječku ekipu prije nešto više od dvije godine prvi put u Hrvatskoj zaigrala dvojica reprezentativaca Južnog Sudana, Kuany Kuany i Jackson Makoi.


– Ovaj transfer se dogodio jako brzo, tako da nisam imao vremena nikoga od njih nazvati i raspitati se. Ali, sve što sam čuo o Hrvatskoj bilo je pozitivno i vidim da je istina. Sviđa mi se u Rijeci i to što sam kraj mora i plaže. Hrvatska ima i odlične ljude, svi su ljubazni prema meni. Hrana? Prvi put sam nedavno probao lignje i sada ih jedem tri puta tjedno, ha, ha. Obišao sam Opatiju i veći dio Rijeke jer i živim blizu centra. Sve je predivno.


Bile se sada prvi put nakon američke i afričke košarke prilagođava na onu europsku, uz želju da će ga igre u Kvarneru 2010 možda odvesti i na – Olimpijske igre. Naime, Južni Sudan je na Svjetskom prvenstvu prošle godine stigao do povijesnog plasmana na OI, a Bile je bio član ekipe u kvalifikacijama za svjetsku smotru, dok je natjecanje propustio jer u tom trenutku nije imao klupski angažman.


Ostvaren san


– Rekao bih da je europska košarka više timska, a i obrana se može skupiti u reketu, tako da je teže pogoditi. U SAD-u, ali posebice Africi, košarka je više fizička. Da, nadam se da ću biti na popisu reprezentacije i da će se prepoznati moje igre. Naravno, bit će teško protiv SAD-a i Srbije, ali vjerujem u nas.


Igrač Kvarnera kada stigne poprati i utakmice Denver Nuggetsa, momčadi iz svojeg rodnog grada za koju je imao čast i zaigrati na NBA ljetnoj ligi…


– Bilo mi je to ostvarenje snova. Navijač sam Nuggetsa otkako sam bio dijete, bio sam i na paradi prošle godine kada su osvojili titulu prvaka. Morao sam proslaviti, ipak je to bila povijesna titula i mislim da će je obraniti ove godine. Nikola Jokić je najbolji igrač u ligi i imaju momčad za prvaka. Može se reći da su mi najveće želje da Kvarner i Denver osvoje titulu – zaključio je Chudier Bile.


Treniranje uz NBA legendu

Bilea je tijekom igranja za sveučilište Georgetown jednu sezonu trenirala i NBA legenda Patrick Ewing.


– Kada te trenira takvo ime, imaš najveće poštovanje. On je u top 50 NBA igrača ikada. Naučio me da treninge shvaćam u potpunosti ozbiljno, odnosno da svaki trening doživljavam kao utakmicu. Naučio me i dobro blokirati šuteve. Moram reći da je ipak bio malo sporiji od mene, ha, ha – kaže Bile.