Prva liga

Kvarner 2010 poveo u finalnoj seriji i nadohvat je elite! Oko tisuću ljudi napunilo dvoranu

Katarina Blažević

Marjan Čakarun/Foto V. KARUZA

Marjan Čakarun/Foto V. KARUZA

Marjan Čakarun bio je prvo ime riječke ekipe u seriji 10:2 kojom je Kvarner 2010 u trećoj četvrtini prelomio utakmicu. Pobjedu je odnijela i riječka publika...



RIJEKA Treća je bila sreća! Košarkaši Kvarnera 2010 svladali su osječke Vrijednosnice i poveli 1:0 u finalnoj seriji Prve lige koja se igra na dvije pobjede. Već u subotu u Osijeku (17 sati) Riječani imaju šansu podignuti trofej prvaka i direktno se plasirati u Premijer ligu!


Foto galerija: Kvarner 2010 - Vrijednosnice Osijek Foto: Vedran Karuza


Riječani su, nakon dvaju poraza od osječke ekipe ove sezone, slavili u susretu u kojem su od samog starta bili kvalitetnija momčad, a do pobjede ih je odvela prava obrana. Praktički svih 40 minuta, izuzev nekoliko trenutaka u prvoj četvrtini, držali su vodstvo, a ovoga puta su mirno i prelomili utakmicu u trećoj četvrtini.


Kvarner 2010 – Vrijednosnice Osijek 77:64

Prva utakmica finala Prve lige košarkaša: Kvarner 2010 – Vrijednosnice Osijek 77:64 (19:17, 18:16, 24:10, 16:21). Dvorana “Dinko Lukarić”. Gledatelja: 1.100. Suci: Jurčević, Hordov i Mjeda (svi Split).




KVARNER 2010: Vujasinović 9, Bile 13 (5-6), Štemberger, Delpin, Vucić (0-2), Čakarun 15 (3-7), Lisica 14, Zelanto, Kostić, Jelenković 5, Đugum 8, Marinelli 13.


VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Ashton 14 (4-4), Martinović, Kujundžić 15 (1-5), Tomljenović, Dmitrović, Vladović 8, Budimir, Šiško 3 (1-2), Bjelanović 7 (1-3), Primorac 15 (1-2), Šuvak, Kotrulja 2.

Marjan Čakarun bio je prvo ime u seriji riječke ekipe 10:2 kojom je Kvarner 2010 poveo 59:41 (28′). Uz to, pobjedu je odnijela i riječka publika, koja je i drugi put ove sezone do kraja napunila tribinu dvorane.


Sjajna obrana


Domaći su na poluvrijeme otišli s prednošću 37:33, iako su koji trenutak ranije imali i “plus 10” (37:27) nakon poena Čakaruna. Riječani su držali vodstvo, ali bilo je tijesno, Osječani su konstantno puhali za vrat domaćima. Kvarner je od starta bio kvalitetnija momčad, ali glavni razlog zašto su dobili prvo poluvrijeme, pa na kraju i utakmicu, bila je obrana. Gosti su u prvih 20 minuta deset puta izgubili loptu, previše su griješili kroz cijeli susret, a Kvarner je darove bez problema iskorištavao. Još da su domaćima ulazile trice (11-33)…


Domaći su poveli 17:8 nakon prve serije, ali Osječani su se uspjeli vratiti (17:17) zahvaljujući boljem skoku i brzim napadima. Također, odlično su branili prvo ime Kvarnera, Marjana Čakaruna, koji u prvom poluvremenu nije imao prilike za lake šuteve pa se na kraju prometnuo u prvog asistenta. Tek u trećoj dionici mu se otvorilo i na šutu, a na kraju je iskusni centar stao na 15 poena, 14 skokova i osam asista!


Vujčić, Naglić, Jugo, Filipović, Ostrogović…

Dvorana na Kozali i drugi je put ove sezone, kada je Kvarner 2010 u pitanju, bila dupkom puna, ali ovoga puta bile su popunjena i mjesta na parketu pa je brojka gledatelja stala na oko tisuću. Došli su i posebni gosti, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, kao i novi saborski zastupnik Josip Ostrogović, koji je inače u Upravi riječkog kluba i stalni navijač na Kozali. Bili su tu i Nikola Vujčić pa bivši igrači Kvarnera, Aramis Naglić, Rudolf Jugo, Davorin Klobučar, Milan Grabovac, Jadranko Smojver…


Poseban pljesak uoči susreta su dobili i rukometaši Zameta, povratnici u Premijer ligu, dok su susret došli pogledati i igrači, treneri te Uprava DepoLink Škrljeva, kojima je ovaj susret došao kao skauting jer će u kvalifikacijama za popunu lige igrati s poraženom ekipom.

Odvajanje


Kujundžić je u redovima Osječana radio najviše problema Kvarneru, ali njegova je momčad previše griješila. Đugum je dva puta u minuti ukrao loptu, povezao je i četiri poena za 23:19. Kvarner se ponovo krenuo odvajati, ubrzo je poveo 30:25 na krilima Amerikanca Bilea, kojem je u nekoliko navrata Čakarun sjajno dijelio lopte.


Karakteristično snažno zakucavanje Bilea na startu treće dionice (39:35) razbudilo je i publiku. Kvarner je bio brz i efikasan, a tribine glasne. Ubrzo se malo oslobodio i Paolo Marinelli, koji je možda ušao u susret u laganom grču, iako još nije u potpunosti zaliječio zglob.


Riječki razigravač je ubacio tricu za 47:37, a onda je krenula ključna serija čiji je glavni dirigent bio Čakarun, da bi Vujasinović tricom zaključio za 59:41. Kvarnerovci su u zadnju dionicu ušli s prednošću 61:43 te su mirno priveli utakmicu kraju…


Pavić: Utakmica vrijedna finala

Branimir Pavić, trener Kvarnera:


– Utakmica i ambijent su bili dostojni finala. Ušli smo motivirani i spremni, mislim da nas pritisak nije uhvatio. Igrali smo dobro, ali ništa još nije gotovo. Ovo je tek prva pobjeda. Grč na startu? To je ipak finale, igrače žele i svjesni su trenutka u kojem je klub. To je tako, ali ono o čemu se pobjeđuje je obrana i čvrstina koju smo imali od prve sekunde. Primili smo 64 koša… Imamo dobru ekipu i vjerujem svojim igračima.