Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 26
Sutra: 12° 12° 26
23. travnja 2019.
Laureati HGU-a u Stereo Dvorani

foto Dodijeljeni Statusi: tko su najbolji instrumentalisti u Hrvatskoj?

Vlado Simcich Vava / Foto Vedran KARUZA
Vlado Simcich Vava / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2012. u 22:53 2012-05-03T22:53:00+02:00

Slavili su Vava, braća Ružić, Vedran Križan i Tonči Trinajstić, a ove godine prvi je put dodijeljena nagrada u novoj kategoriji Session glazbenik koja daje priliku glazbenicima koji su svoje mjesto pod suncem našli u sjeni solista, a prvi ju je primio riječki bubnjar Branimir Gazdik

Šesnaesta dodjela nagrade Status Hrvatske glazbene unije što se dodjeljuje najboljim instrumentalistima koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izdavača održana je u Stereo Dvorani.

Za električnu/akustičnu gitaru u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe nagrađen je Riječanin Vlado Simcich Vava, a za bas-gitaru  Lada Furlan Zaborac iz Bambi Molestersa. Najboljim je klavijaturistom proglašen Riječanin Vedran Križan, dok je u kategoriji najboljeg bubnjara slavio Mladen Subošić Suba. Nagradu za puhača glazbala primio je Tonči Trinajstić. U kategoriji ostale instrumente ovog je puta nagrada Status pripala usnoharmonikašu Nevenu Mijaču.

Dodjela Statusa 1 Foto Vedran KARUZA (10)
Dodjela Statusa / Foto V. Karuza

Narodna i etnoglazba ima tek jednu kategoriju, onu za tradicijska glazbala u kojoj je slavio Franko Krajcar za mih, roženice, duplice, gajde i sopile.

U jazz kategoriji za saksofon nagrađeni su Igor Geržina i Vojkan Jocić, dok je najboljim trubačem proglašen Branko Sterpin. Nagrada »Damir Dičić« za električnu gitaru otišla je u ruke Elvisa Penave, a najboljim je klaviristom proglašen Zvjezdan Ružić kojem je to treći Status za redom.

Dodjela Statusa Foto Vedran KARUZA (4)
Dodjela Statusa / Foto V. Karuza

U kategoriji kontrabasa, odnosno bas-gitare slavio je Vedran Ružić. Status za najboljeg bubnjara otišao je u ruke Marka Matoševića.

Ove godine prvi je put dodijeljena nagrada u novoj kategoriji Session glazbenik koja daje priliku glazbenicima koji su svoje mjesto pod suncem našli u sjeni solista kojima pružaju svoje glazbene usluge na koncertima i studijskim sessionima, na visoko profesionalan i umjetnički vrijedan način. Čast da prvi primi vrijedno priznanje imao je Branimir Gazdik

Vizualni identitet dodjele osmislio je Branimir Lazanja Lazo, dok je scenarističko-scenografska ekipa iz Kluba ljubitelja buke Stereo »uredila« sukladno temi »brodoloma«  glazbenika, općeg potopa Statusa i standarda glazbenika kojem pored opće krize doprinosi i nabujalo piratstvo. Svečanost održanu u sklopu Tjedna hrvatske glazbe vodile su članice grupe ENI, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Hladno pivo, Vlado Simcich Vava, Neven Mijač, Igor Geržina Sax Lounge Ensemble, Bruno Krajcar i Istraditional project i Voices of Nature.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš