Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 24° 27° 12
23. srpnja 2018.
Sastanak u Banskim dvorima

Plenković, Obersnel i Komadina potvrdili: EPK je nacionalni, a ne samo riječki projekt

Andrej Plenković, Emina Višnić i Ivan Šarar, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Andrej Plenković, Emina Višnić i Ivan Šarar, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2017. u 18:27 2017-07-19T18:27:26+02:00

Osim što je isplata deset milijuna eura, na koliko se Vlada obvezala, predviđena proračunom u sljedećim godinama, ministrica je kazala da će Vlada, ako to bude potrebno, reagirati i promjenom podređenih propisa

ZAGREB Suradnja lokalnih vlasti i Vlade na projektu »Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020«, čini se, zasad dobrom, iako za razliku od HDZ-ove vlade grad Rijeku i županiju Primorsko-goransku vode ljudi iz najjače oporbene stranke SDP-a.

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministra ili predstavnika ministarstva s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom na kojem se razgovaralo o projektu.

Zasad se, barem po onome što javno govore, i Komadina i Obersnel, zadovoljni postupanjem nacionalnih vlasti. Tako je Obersnel istaknuo kako je premijer organizirao sastanka sa svim resorima, odnosno ministarstvima koja bi mogla imati utjecaj na realizaciju projekta, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojasnila je da se Vlada obvezala sufinancirati taj projekt te mu pružiti logističku i operativnu potporu.

Naglasila je da je projekt od nacionalne važnosti jer će 2020. godine jedan hrvatski grad biti prijestolnica europske kulture, što se poklapa s godinom kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.

Osim što je isplata deset milijuna eura, na koliko se Vlada obvezala, predviđena proračunom u sljedećim godinama, ministrica je kazala da će Vlada, ako to bude potrebno, reagirati i promjenom podređenih propisa. Odgovarajući na pitanje da postoje neslužbene informacije o prigovorima iz Bruxellesa za kašnjenje u pripremama, ministrica je kazala da nema kašnjenja.

– Ovaj smo sastanak održali u Vladi, a Ministarstvo kulture je još ranije održavalo potrebne sastanke. sve se održava u predviđenim rokovima, kazala je ministrica, dodajući da je i prva provjera provedbe projekta iz Bruxellesa prošla bez primjedbi. Isto tvrdi i riječki gradonačelnik, koji je pojasnio da je već osigurano 19 milijuna eura iz EU fondova, te da će osim države i grad Rijeka osigurati deset milijuna eura,a jednako toliko zajednički županija i sponzori.

Župan Komadina poručio je da je riječ o projekt od nacionalnog značenja te da mu je županija preko svoje manifestacije o Frankopanima već dala regionalni 'štih',a za taj je projekt iz EU fondova povučeno 60 milijuna kuna. Uz to će, pojasnio je Komadina, 27 općina i gradova iz županije, osim Rijeke, uspostaviti veze s 27 gradova u Europskoj uniji, što je dodatna prilika za promidžbu hrvatskog turizma i gospodarstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka