Prvi svezak Zajčevih vokaliza

“Zajčevi dani”: Opus namijenjen budućim pjevačima

Svjetlana Hribar

Zna se da je Ivan Zajc – autentični promicatelj belcanta – radeći u Zagrebu podučavao pjevanje, a svoj pedagoški rad objedinio u bilježnicama i opusima za sopran i bariton



RIJEKA U sklopu manifestacije »Zajčevi dani«, u Rijeci je – u nakladi »Hilariona« i Lade Bujas Majić – predstavljen prvi svezak Zajčevih vokaliza.


Inicijativa za objavu krenula je od pročelnice pjevačkog odjela Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, mr. Lade Bujas Majić, koja se kao pedagog – u potrazi za vokalizama – susrela s opusom Ivana Zajca namijenjim učenju pjevanja. 


   – Bila sam zatečena opsegom i kvalitetom Zajčeva opusa koji je namijenjen budućim pjevačima, iako se zna da je on – radeći u Zagrebu – podučavao pjevanje, a svoj pedagoški rad objedinio u bilježnicama »Škola pjevanja« i »Praktične škole pjevanja« te opusima za sopran i bariton koje se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Zbog velikog obima materijala odlučila sam se na tiskanje tri sveska – rekla je mr. Bujas Majić, zahvaljujući se društvu »Hilarion« na nakladničkoj potpori, a riječkom HNK-u i »Zajčevim danima« na mogućnosti da se knjiga vokaliza javno predstavi.




   O Zajcu je govorio muzikolog Davor Schopf, jedan od utemeljitelja Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti iz Zagreba. Schopf je između ostalog govorio i o Zajčevim učenicima pjevanja, koje je on odgajao kako bi pjevali na zagrebačkoj opernoj sceni, ali su mnogi od njih napravili uspješan iskorak na europske pozornice. Posebno je bio impresivan trenutak kada je pušten gramofonski snimak Toše Teodora Lesića, basa koji je pet i pol desetljeća pjevao na sceni zagrebačkog HNK-a! 


   Kao ilustracija Zajčevih vokaliza, nastupili su učenici solo pjevanja profesorica Ingrid Haller i Ariane Bossi, i to Mirna Marković, Ena Lešić i Ivan Ćepić, u pratnji profesorice Oxane Zvinekove, a čuli smo i jednu tenorsku vokalizu, sa snimke, u izvedbi učenika prof. Bujas Majić, koja je istaknula kako su vježbe za pjevače rijetka literatura, pa su ove vokalize tim dragocjenije: 


   – Više od 120 godina ne koristimo znanje koje nam je bilo na dohvat ruke, jer je 19. stoljeće za vokalnu tehniku bilo jedno od najboljih, a Ivan Zajc je autentični promicatelj belcanta. Uvjerena sam da će ovo i buduća izdanja postati zanimljivima ne samo našim budućim pjevačima, nego i učenicima pjevanja u svijetu – zaključila je mr. Lada Bujas Majić.