Natjecanje zborova

“The Singing World”: Kastavcima po jedno prvo i drugo mjesto u Rusiji

Svjetlana Hribar

U kategoriji »Folklor« muška klapa »Kastav« osvojila je prvo mjesto, u kategoriji »Vokalni ansambli« bili su drugi



RIJEKA Muška klapa »Kastav« osvojila je, pod umjetničkim vodstvom  Saše Matovine,  prvu nagradu u kategoriji »Folklor«  na 11. Međunarodnom natjecanju zborova »The Singing  World« koje je od 31. srpnja do 5. kolovoza održano u Stankt Peterburgu u Rusiji. Ovu vrijednu nagradu klapa je ostvarila izvevši dvanestominutni klasični klapski repertoar: »Loza u škripu« (Rajimir Kraljević), »’Vo je naša zemja« (Mojimir Ćaćija) i »Šijavica« (Dušan Šarac). 


Zahvaljujući toj pobjedi u spomenutoj natjecateljskoj kategoriji, muškoj klapi »Kastav« pripala je i čast nastupiti u velikom finalu za »Grand prix« festivala u kojem su nastupili pobjednici svih deset kategorija u kojima se odvijalo natjecanje. Ovaj nastup, koji je održan 5. kolovoza u koncertnoj dvorani »State Capella« klapa je posvetila istarskoj  ljestvici, folkloru Istre i Hrvatskog primorja otpjevavši skladbu »Bilo vavek veselo« Ivana Matetića Ronjgova.


Klapa je ostvarila još jedan vrlo vrijedan rezultat – drugu nagradu u natjecateljskoj kategoriji »Vokalni ansambli«, gdje je izvela dvanestominutni repertoar klasičnog  karaktera sa skladbama za muške komorne sastave.




Osim uspješnih natjecateljskih nastupa, Kastavci su održali i dva cjelovečernja koncerta te dva nastupa na ceremonijama otvaranja i zatvaranja ovog  uglednog zborskog festivala i natjecanja na kojem je sudjelovalo 44 zborova iz 12 zemalja svijeta (Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Kina, Latvija, Slovačka, Rumunjska, Rusija, Turska, Velika  Britanija).


Odlazak muške klape »Kastav« kao jedinog predstavnika Hrvatske na natjecanje u Stankt Peterburg financijski su omogućili Grad Kastav,  Ministarstvo kulture  i Primorsko-goranska županija.