Pilot program

Prvo izdanje festivala suvremenog plesa u Rijeci: Početak s “Trijadom” Maše Kolar

Kim Cuculić

Prvo izdanje festivala uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija, preko plesnih predstava za djecu i mlade te audioture, do site-specific performansa, moderiranih rasprava i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. Festival najavljuje plesna predstava »Trijada« nagrađivane autorice Maše Kolar, koja će biti izvedena večeras u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku 



RIJEKA Prvo izdanje »Periskopa«, festivala suvremenog plesa i pokreta, bit će održano u Rijeci od danas do 11. listopada u prostorima Filodrammatice, HKD-a na Sušaku, Baletnoj dvorani HNK-a Ivana pl. Zajca, Harteri te na Korzu. Krenuvši od promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor Plus u suradnji s NDA CRO pokrenuo je festival »Periskop« kao pilot-program kojim se nastoji objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta.


Izvedbe na otvorenom i u zatvorenom


Prvo izdanje festivala uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija, preko plesnih predstava za djecu i mlade te audioture, do site-specific performansa, moderiranih rasprava i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. Festival najavljuje plesna predstava »Trijada« nagrađivane autorice Maše Kolar, koja će biti održana večeras u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku.


Kroz dinamičnu igru mitoloških ženskih arhetipova, ovaj muško-ženski duet progovara o ljubavnim odnosima. Gostovanje predstave realizirano je kroz Plesnu mrežu Hrvatske u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca.




Moa Autio i Arttu Palmio, umjetnici na rezidencijalnom programu »Kamov«, u utorak, 27. rujna, u 20 sati u Filodrammatici predstavit će rad u nastajanju »Hidden Escapes«. Na riječkom Korzu 30. rujna u 17 sati slijedi izvedba proizašla iz radionice »Copy or inspiration/Re:Rosas« pod vodstvom Larise Navojec kao dijela NDA CRO.


Programska linija »Novi horizonti« jedan je od dijelova festivala kojim se svjetlo reflektora prepušta mladim autorima izabranima natječajem. U subotu, 1. listopada, u 19.30 sati u Filodrammatici će biti izveden »Faun« Tonija Flega pod mentorstvom Martine Granić, a slijedi igra tijela, instrumenta i pokreta kroz »Etidu za violu i midikontroler« Nastasje Štefanić pod mentorstvom Irme Omerzo.


Drugi dio subotnje večeri festival posvećuje lokalnoj umjetničkoj produkciji. Bit će izvedena studija blizine »Closer« Borne Babića i Martine Hrlić Rogić te Rorschachom inspirirane »Mrlje« Marte Rak i Antonije Čop. U nedjelju, 2. listopada, u Filodrammatici s početkom u 12 sati bit će održan dan posvećen Nomadskoj plesnoj akademiji.


Kik Melone 5. listopada u 20 sati u HKD-u na Sušaku izvodi plesnu predstavu »Ms Fox Invited Ms Cat For Tea and a Chit-Chat One Late Late Afternoon Last Summer«. U četvrtak, 6. listopada, u 19 sati u HKD-u na programu je edukativno-plesna predstava za djecu i mlade »E=mc2 (Volim fiziku)« u izvođenju Zagrebačkog plesnog ansambla.


Dva baleta riječkog ansambla


»Dissonanza sjećanje – peripatetički audioperformans«, tražena repriza uspješnice Prostora Plus pod umjetničkom palicom Sanje Gergorić i Andreja Mirčeva, 7. listopada u 16, 17 i 18 sati, posjetitelje će prošetati soničnom poviješću Filodrammatice. Site-specific predstava »Zona« bit će održana u prostoru Hartere 8. listopada u 14 sati u produkciji Prostora Plus.


Festival Periskop bit će zatvoren 11. listopada u 12 sati, a zainteresirani će ovom prigodom moći proviriti iza zastora i otkriti kako izgleda Baletna dvorana HNK-a Ivana pl. Zajca tijekom pripreme dva nova naslova baletnog ansambla. Riječ je baletu »Šah-mat« koreografa Raze Hammada te apstraktnom baletu »Dogma« Balázsa Baranyaia.


Ulaznice za sve programe mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe prije početka svake predstave, a rezervacije i informacije o ulaznicama mogu se dobiti na: [email protected].