Novo u Zagrebu

Otvorena striparnica “Lastan”: 10.000 domaćih i stranih naslova strip izdanja

Hina

Na otvorenju su prezentirana dva nova izdanja klasika hrvatskog stripa, Ivice Bednjaneca i Waletra Neugebauera



ZAGREB U Zagrebu je večeras svečano otvorena strip knjižara, galerija stripa i suvenirnica “Lastan“, novo mjesto okupljanja i sastajalište stripaša svih generacija koje ljubiteljima stripa donosi više od deset tisuća naslova starih i novih izdanja stripa domaćih i inozemnih izdavača.


Osim velikog izbora strip izdanja, u novoj je strip knjižari izložen i velik broj originalnih radova domaćih i svjetskih velikana stripa, a ljubitelji stripa tamo mogu kupiti i šalice, majice, postere i druge suvenire s likovima popularnih strip-junaka.


Nova zagrebačka striparnica otvorena je uz prezentaciju dvaju novih izdanja klasika hrvatskoga stripa, strip albuma “Osmoškolci” prošle godine preminulog cijenjenog hrvatskog crtača i strip-autora Ivice Bednjaneca, te strip albuma “Čudotvorni mačak i ostali stripovi” Waltera Neugebauera.




Novo izdanje Bednjančevih “Osmoškolaca” integralno je izdanje 24 kompletne epizode od ukupno 33 naslova toga stripa uz koji su odrastali naraštaji čitatelja popularnog školskog časopisa Modra lasta. O knjizi je govorila povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, koja je napomenula kako je riječ o izuzetno vrijednoj i kvalitetnoj građi kroz koju svatko od nas bez obzira na dob proživljava ono što je Bednjanec vrlo virtuozno znao prikazati.


Neugebauerovog “Čudotvornog mačka” predstavio je jedan od najvećih hrvatskih poznavatelja stripa Rudi Aljinović, koji se posebno osvrnuo na ulogu Waltera i njegova brata Norberta u povijesti hrvatske nacionalne kulture. “Oni su uz (Andriju) Maurovića stvarali prve krugove potrošača hrvatskog stripa i to je njihova povijesna uloga”, kazao je Aljinović. “Njihove najpoznatije likove svi pamtimo, a njihovi su stripovi ušli u najuži izbor svjetskog dometa”, napomenuo je.


Uz naslovnu priču prvi put objavljenu u Vjesnikovom zabavniku “Petko” 1953., “Čudotvorni mačak i ostali stripovi” donosi znanstveno-fantastično-kriminalistički strip “Neznanac iz svemira” prvi put objavljen u tjedniku Globus 1954., te “Roy Thorne”, koji je u “Petku” počeo izlaziti 1953. Knjiga također obuhvaća i “Kraljevu miljenicu” s popratnim tekstom u stihu, koja je izlazila u “Horizontovom zabavniku” 1952.-53., te “Jelenko Kamenko” koji pripada Neugebauerovoj poslijeratnoj produkciji.


Crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist Ivica Bednjanec (1934.-2011.) bio je jedan od najplodnijih autora u povijesti hrvatskog stripa, koji je sudjelovao u brojnim izložbama u zemlji i svijetu. U Napulju je 1984. dobio prestižnu nagradu “Pulcinella”, na Salonu stripa u Vinkovcima 1988. Grand prix a 1997. Nagradu za životno djelo, 2006. Nagradu za životno djelo ULUPUH-a, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske.


Walter Neugebauer (1921.-1992.) svoje je mjesto u svijetu stripa zauzeo kad je imao tek 14 godina, preko noći izrastavši u respektabilno ime hrvatskog stripa i vrhunskog autora čije je stvaralaštvo imalo presudan utjecaj na prihvaćanje i popularnost stripova na ovim prostorima.


U “Lastanu” je moguće kupiti i brojne kolekcionarske primjerke, a u budućnosti je tamo u planu održavanje promocija, večeri književnosti te raznih drugih događanja vezanih uz kulturu stripa.