Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
15. studenoga 2019.
Backstage live

Nastup Mingus Big Banda u Puli: Svetkovina u čast ikoni jazza

Foto D. Hrvoj
Foto D. Hrvoj
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2019. u 8:43 2019-10-31T08:43:48+01:00

PULA - Na pretposljednjem ovogodišnjem koncertu festivala Backstage Live Pula u Istarskom narodnom kazalištu u Puli nastupio je jedan od najvažnijih orkestara u povijesti jazz glazbe - Mingus Big Band. Radi se o orkestru koji je posvećen očuvanju i prezentaciji stvaralaštva jedne od najvećih ikona jazza, američkog kontrabasista, skladatelja i vođe sastava Charlesa Mingusa čija ostavština (najplodniji je američki skladatelj nakon Dukea Ellingtona) i danas, četrdeset godina poslije njegove smrti, intrigira i izaziva strahopoštovanje sviju koji djeluju na području jazz glazbe, ali i oduševljava te uvijek iznova zapanjuje ljubitelje jazza. Osim toga, u ovom orkestru, koji djeluje pod umjetničkim vodstvom kontrabasista Borisa Kozlova, uvijek sviraju vrhunski njujorški džezisti, od reda vođe vlastitih sastava, uvijek spremni na izazove i rizik koje od njih iziskuju ta djela.

Koncertom u Puli još jednom su dokazali da je riječ o iznimnom i nesvakidašnjem orkestru koji izvodi tu, još uvjek nedovoljno istraženu glazbu. Neka od najpoznatijih velikanovih djela, među ostalima »Moanin«, »The Shoes of the Fisherman’s Wife«, »Haitian Fight Song« i »Peggy’s Blue Skylight«, izveli su uvjerljivo, u duhu Mingusove glazbe. Takva su bila i sola u kojima su se izredali svi članovi - bespoštedna i predana. Posebice je dirljiv bio solo na tubi najstarijeg člana orkestra, inače bas trombonista Earla McIntyera, jedinog iz ove družine koji je svirao s Mingusom. Publika je prepoznala njihov entuzijazam i vrhunsko umijeće i nagradila ih burnim pljeskom, izmamivši dva dodatka.

U posljednjem koncertu festivala Backstage Live Pula 12. studenoga u INK-u u Puli nastupit će pijanist Jason Moran sa svojim sastavom Bandwagoon.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.