Dvodnevni skup "Feministički dijalozi" u Rijeci

Čakardić: ukinite instituciju braka, ona je za ženu štetna!

Davor Mandić

Dvodnevni znanstveno-umjetnički skup  »Čitanje roda« u organizaciji riječke  Udruge žena u znanosti i umjetnosti  pokušava odgovoriti na neka pitanja o  položaju žena u društvu danas, ali i kroz  povijest



Čakardić je priznala da nema rješenje za problem nelagode u razgovorima o rodnoj tematici, no u kasnijoj je raspravi ponudila i neka radikalna razmišljanja poput težnje za ukidanjem braka kao institucije  koja je za ženu uglavnom štetna



Plenarno izlaganje dr. Ankice Čakardić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u tom je smislu ponudilo širok spektar promišljanja teme s naglaskom na nelagodu prisutnu u raspravama o rodnoj tematici uopće.


Čakardić se zapitala kako je moguće da se čak i  velikim filozofima, od Aristotela nadalje, dešavalo da su uglavnom negdje svjesni važnosti rodne tematike, ali da joj redovito pristupaju ili sa  zadrškom, ili pak s potpunim nerazumijevanjem. 


Radikalna rješenja


To ju  čudi još i više obzirom da su često bili upravo okruženi »jakim«,  pametnim ženama. Pa će tako Hegel u svojoj raspravi o trima razinama  individualnosti – razini obitelji, ekonomskoj razini i razini javnoga svijeta kao ultimatnoj razini ostvarivanja pune individualnosti – izreći i to  da je krajnji domet žene ostajanje na prvoj razini, razini obitelji.


Čakardić je priznala da nema rješenje za problem nelagode u razgovorima o rodnoj tematici, no u kasnijoj je raspravi ponudila i neka radikalna razmišljanja poput težnje za ukidanjem braka kao institucije  koja je za ženu uglavnom štetna.


Osnovu problema ona vidi u tome da  je ženi predstavljen nedostižan model uspješne poslovne individue koja je k tome još i zgodna te savršena kućanica. U praksi to najčešće izgleda tako da se odustaje od karijere i takvoga samoodređenja pod pritiskom jače muškarčeve energije. 


S ukidanjem institucije braka nisu se složile neke sudionice skupa od  kojih je jedna ponudila i razmišljanje o instituciji registriranja partnerstva, sada rezerviranu isključivo za istospolne brakove.


Izvori u književnim djelima


Zanimljiva su izlaganja ponudile i studentice Ana Vukelić i Vedrana  Vranešić, koje su obje izvore potražile u književnim djelima. Vukelić je  govorila upravo o braku u kontekstu feminizma, a na osnovi dviju temeljnih kratkih priča britanskih autorica u tom kontekstu.


I Charlote  Perkins Gilman i Doris Lessing u pričama »Žute tapete«, odnosno »U  sobu 19« govore o zidovima, fizičkim i simboličkim, koji dvjema različitim protagonisticama ne daju da se samoostvare. Redovito s tragičnim završetkom.


Vranešić je pak ponudila promišljanje seoskog patrijarhalnog  društvenog sistema u djelima Dinka Šimunovića »Duga«, »Muljika« i  »Alkar«. I tu ženski protagonisti odstupaju od normi patrijarhalnog  društva te dakako završavaju tragično.


Skup »Čitanje roda«, kao izraz težnje da se sadržajnije progovori o rodnoj tematici u Rijeci, ali i da se demistificira feminizam, znanstvenim  je simpozijem tek počeo.


U nastavku očekuje se niz akcija, od predstavljanja knjiga i književnih dijaloga u kojima sudjeluju domaći autori  poput Asje Bakić, Lane Derkač, Mime Simić, Darije Žilić i Zorana  Krušvara pa do večerašnje izložbe stripa Damira Steinfla i Irene Jukić  Pranjić u K.U.N.S.-u.