Predstavljen opsežni roman

“Umjetne suze”: Doprinos Milka Valenta raskrinkavanju banalnosti

Maja Hrgović

Čitav Valentov dosadašnji opus bio je priprema za ovo djelo, u čije je pisanje uložio deset godina, kaže Edo Popović, koji smatra da je posrijedi »veliki roman«



ZAGREB U najavama svježe objavljenog romana Milka Valenta govorilo se ponajviše o kvantiteti: sa svojih gotovo 1500 stranica, to je treći po redu najopsežniji roman u povijesti domaće proze u čije je pisanje autor uložio punih deset godina.


Na predstavljanju tog Profilovog izdanja, održanog u petak navečer na autorov imendan, prvi se put analizirala i kvaliteta »Umjetnih suza«. Edo Popović, iako prije predstavljanja nije u cjelosti stigao pročitati roman, rekao je da je posrijedi »veliki roman«, i da je čitav Valentov dosadašnji opus bio tek priprema za ovo djelo. 


  – To kažem kao vjerojatno najveći obožavatelj Milka Valenta; ta mi pozicija dopušta da zažmirim i na neke slabosti, rekao je Popović, izrazivši nadu da ćemo, kao društvo, uspjeti nadići »doba banalnosti«, o kojemu ovaj roman i govori.  

Maraton avantura


Naime, kako je to nadahnuto ispričao Damir Radić, »Umjetne suze« fokusirane su na pokušaje glavnog lika, radijskog reportera Marka Globana, da pronađe djevojku, a u toj misiji prolazi kroz maraton seksualnih avantura diljem Europe.




 Ta je misija protagonista, u usporedbi s mnogo »dubljim« temama kojima se Valent ranije bavio, skoro nepodnošljivo površna i banalna. Ta je površnost i bila Valentova nakana: bez »popusta« prikazati banalnost zapadne civilizacije na početku trećeg tisućljeća. 


  – Kako na jednom mjestu jasno piše, ovo je roman epohe, aktivistički roman o banalnosti, rekao je Radić, kojemu se svidjelo kako Valent opisuje seksualni život svog junaka. 


  Najzanimljiviji dio veoma posjećene izložbe bio je Valentov osvrt na trenutne neuralgične točke u kulturi. Razljućen tromošću aktualnog Ministarstva kulture, vikao je kako Andrea Zlatar, njegova »bivša prijateljica« nije ništa učinila za knjigu i književnost. Palo je i nekoliko sočnih psovki, tako da je predstavljanje u jednom trenu balansiralo na rubu incidenta.  

Prigovori ministrici


– Stvari moramo nazvati pravim imenom! Svi znate o čemu pričam. Što je s natječajem za izdavače? Zašto on još nije raspisan? Zašto nam ne date taj sitniš o kojemu ovisi čitava ova jebena kultura!? – grmio je Valent, upućujući prigovore ministrici Zlatar. 


  Na njegove će se prigovore, izgledno je, nadovezati i oni udruženja pisaca za djecu i mlade, koji za danas najavljuju konferenciju za novinare »o gorućim pitanjima hrvatske kulture«. Znakovito, presica je zakazana za pet do dvanaest u knjižnici Bogdan Ogrizović.