Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Noviteti

Tri pjesničke zbirke: ShuraPublikacija iz Opatije ima nova izdanja

Tri pjesničke zbirke: ShuraPublikacija iz Opatije ima nova izdanja
Tri pjesničke zbirke: ShuraPublikacija iz Opatije ima nova izdanja
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 16:57 2017-12-22T16:57:11+01:00

»Smrt pogađa metu« knjiga je izabranih pjesama Tozana Alkana, »Više nemamo što izgubiti« izbor je iz poezije Najwana Darwisha, a »Gravitacije« je zbirka pjesama Alena Kristića

OPATIJA U izdanju ShuraPublikacija iz Opatije objavljena su tri nova naslova. U knjizi »Smrt pogađa metu« objavljene su izabrane pjesme suvremenog turskog pjesnika Tozana Alkana. Kako je u predgovoru napisala Irena Matijašević, riječ je o pjesniku iznimne osjećajnosti i ljubavi prema tišini: »...opčinjen je smrću i ljubavi, u njihovim svim očitovanjima... Tozan Alkan je melankolični romantik, koji poeziju doživljava ne kao igru jezikom, ili zabavu, nego kao ozbiljan i posvećen govor, čija vrijednost u nekom smislu ovisi o tome koliko tišine sadrži u sebi.« Umjesto pogovora, tekst pod naslovom »Turska ili Leptirov san« potpisuje prevoditeljica i priređivačica Darija Žilić.

Druga je knjiga izbor iz poezije »Više nemamo što izgubiti« Najwana Darwisha, u prijevodu Damira Šodana. Prema riječima Karmele Devčić, Darwisheva poezija prepoznatljiv je glas palestinske borbe – on piše kako izgleda svakidašnjica u današnjoj Palestini, o Bliskom istoku te o univerzalnom prepoznavanju patnje. Autor je tako u jednoj od pjesama, »Osobna iskaznica«, Armenac kojem snijeg prekriva ubijene i ubojice, i Sirijac iz Betlehema, Turčin iz Konye, Iračanin, Egipćanin... a ni njegov »prezir spram cionista« neće ga spriječiti da kaže kako je baš on »onaj Židov prognan iz Andaluzije«...

ShuraPublikacije objavila je i zbirku pjesama »Gravitacije« Alena Kristića. Kako u pogovoru podsjeća Tin Lemac, Kristić je renomirani bosanskohercegovački teolog – a pored toga i prevoditelj, esejist, publicist i mirovni aktivist.

– Formalno i sadržajno koherentna, te stilski kohezivna, ova je knjiga pružila uvid u dvije vječne lirske, a i druge autorove opsesije – duh i tijelo; duhovna i svjetovna ljubav. Mudro preskočivši učenu razradu ovih kategorija, dala nam je ponešto literarno i životno više prijemčivo. Duhovnu svjetovnost pisma i života. Vječno povezivanje u jednoj nadasve poetski satkanoj kozmičkoj harmoniji – napisao je Lemac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.