Nagrada "Drago Gervais"

Roman “Štakorbar” Željka Špoljara: Piščeva posveta piscima

Sandra Sabovljev

Pisanje bez kalkulacija i želje za dopadanjem – Maja Hrgović, Davor Mandić, Željko Špoljar i Feđa Gavrilović / Snimio Darko JELINEK

Pisanje bez kalkulacija i želje za dopadanjem – Maja Hrgović, Davor Mandić, Željko Špoljar i Feđa Gavrilović / Snimio Darko JELINEK

Špoljarov roman zaokruženo je djelo iz kojeg je vidljivo da ga je napisao pisac koji je prije svega čitatelj. To je proza prepuna referenci koje nisu isprazno razmetanje pročitanom literaturom, nego mali hiperlinkovi koji otvaraju posve nove prostore



ZAGREB Ovo je rukopis koji zapravo nije ni trebao uredničku ruku budući da je kroz osam godina nastajanja pasionirano, gotovo mazohistički iščišćen. Radi se zapravo o tekstu bez viškova i sala, jednoj finoj, iscizeliranoj prozi namijenjenoj zahtjevnom čitatelju. Ljepotu ovog štiva posebno daje piščevo vješto balansiranje između erudicije i humora – kazala je Maja Hrgović, urednica romana »Štakorbar« Željka Špoljara – dobitnika književne nagrade »Drago Gervais« u kategoriji za najbolje neobjavljeno književno djelo 2013. godine. Roman je objavila Gradska knjižnica Rijeka.


  U ime Prosudbenog povjerenstva, koji uz njega čine Aleksandar Mijatović, Nikola Petković, Elis Deghenghi Olujić i Gordan Nuhanović, na promociji nagrađenog naslova u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića govorio je novinar i pisac Davor Mandić, kazavši da su među stotinjak pristiglih anonimnih djela u prvoj fazi selektirali 15 radova raznih književnih žanrova, među kojima se Špoljarov roman pokazao najzaokruženijim i najsuverenije napisanim.


 


 Eruditski pisac




– Dugo smo vijećali, ali smo jednoglasno odlučili da »Štakorbar« zaslužuje nagradu i preporuku za čitanje. Riječ je o zaokruženom djelu iz kojeg je vidljivo da ga je napisao pisac koji je prije svega čitatelj. To je proza prepuna referenci koje nisu isprazno razmetanje pročitanom literaturom, nego mali hiperlinkovi koji otvaraju posve nove prostore.



Autor je objasnio što se krije iza neobične riječi »štakorbar« – to su ilegalni kafići otvoreni u podrumima ili stražnjim prostorijama obiteljskih kuća po predgrađima. Posvjedočio je da se i sam 90-ih godina prošloga stoljeća, tijekom Domovinskoga rata, kao 16-godišnjak »vukao« zagrebačkim ulicama i posjećivao takva mjesta kao i glavni lik njegova romana koji je u »štakorbar« zalazio sa svojim ocem, violinistom, a nakon očeve smrti pokušavao je »sklepati« roman temeljen na očevu životu. Špoljar je istaknuo da je njegov roman reminiscencija na spomenute 90. godine koje su – smatra – bile čudno doba i nitko ih nije dobro opisao.



  Špoljar je autor koji je puno čitao pa se tek onda latio pisanja. On je bez dvojbe eruditski pisac, a »Štarkorbar« je roman za pisce, »artist novel« ili »Künstlerroman«, što odmah implicira da je stil ove proze apsolutno nekomercijalan i namijenjen biranoj publici – objašnjava Mandić odluku žirija.


– Ono što ovom djelu daje dodatnu zanimljivost i što je žiriju bilo posebno važno jest Špoljarovo zanimljivo analiziranje koncepta roditeljstva, kako onog biološkog, utjelovljenog u klasičnom sukobu na relaciji otac-sin, tako i onog stvaralačkog roditeljstva iz kojeg nastaje umjetničko djelo. Suptilno ispreplitanje tih dviju sfera stvara moćan narativni meandar i ukazuje na rasnog pisca zbog čega smo Špoljaru i dodijelili nagradu – zaključio je Mandić.


  Sam autor ističe da su mu u pisanju ovog djela inspiracija bili pisci koji su pisali i pišu za pisce, poput Mirka Kovača, Knuta Hamsuna, Miroslava Krleže ili Davida Albaharija.    

Nagrađivani autor


– Pisao sam ovaj roman bez kalkulacija i želje da se nekom dopadnem, a književne su reference dolazile prirodno i spontano. Pišući nadovezivao sam se na te pisce kao na svoje literarne očeve, navodi Špoljar i dodaje da je roman posveta piscima koji su mu bili važni tijekom odrastanja i književnog formatiranja.


  Željko Špoljar, novinar i književnik, rođen 1975. u Zagrebu, autor je romana »Gumeni galeb« (prva nagrada za neobjavljeni roman, Matica hrvatska 2008), »Welcome to Croatia« (nagrada »Kiklop« 2006) te dviju zbirki priča – »Moj brat Felix Krull« i »Teškoće pri gutanju«. Jedan je od pokretača i zapaženi autor portala za kulturu i društvo Arteist.hr koji je zakratko postao nezaobilazan faktor na mapi urbane kulture metropole.  

Književna nagrada »Drago Gervais« dodjeljuje se još od 1961. godine za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine, i to u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja. Nagradu prati iznos od 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeno djelo stječe i pravo objavljivanja djela. Unatoč riječkom predznaku, ova polustoljetna ugledna književna nagrada relevantno je priznanje u nacionalnim okvirima. Idućeg mjeseca objavit će se natječaj za najbolja književna ostvarenja u 2015. godini.