Predstavljena zbirka »Z«

Nova zbirka Branke Arh: Zaokružen pjesnički kvartet

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ovo su pjesme o velikoj patnji, o velikoj ljubavi, o nečem što je uvjet opstanka liričarke – rekla je Danijela Bačić-Karković predstavljajući četvrtu zbirku pjesama Branke Arh



RIJEKA » Predstavljanje nove zbirke pjesama pjesnikinje i likovne kritičarke Branke Arh »Z«, u izdanju riječkog ogranka Matice hrvatske, upriličeno je u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Rijeci, što je korespondiralo s atmosferičnošću zbirke koju je Zvonimir Mrkonjić u recenziji okarakterizirao kao »kozmizirani pjev ili neopetrarkizam stvarnosti usprkos«. 


   No još je i više atmosferi pridonijela također recenzentica, ali i predstavljačica knjige u DAR-u Danijela Bačić-Karković, koja je o knjizi, ali i opusu autorice govorila strastveno, informirano, akribično, zapitano – na način koji autor može samo poželjeti. 


   – Ovom zbirkom dobili smo zaokruženi kvartet. U devet godina četiri zbirke pjesama. Da sam pakosna, rekla bih da je to nemoguće, ali kažem i stojim iza toga: s punim pravom objavljena je i ova knjiga. Pjesništvo Branke Arh od početka pratim kao poemu o gubitku nečeg velikog, neprolaznog, a prošlog. Ona je puna tih proturječnosti; ona relativizira i relativiziranje. Pritom je potrebna pribranost čitatelja. Ja sam zaljubljena u njezinu prvu zbirku; ona je prpošna, vragolanska i tamo je taj »Z« veliki Amor, nezaborav, kao biće koje ona sama gradi iz sebe. Taj »Z« je već tamo, a ovo su pjesme o velikoj patnji, o velikoj ljubavi, o nečem što je uvjet opstanka liričarke – rekla je Bačić-Karković. 




   Budući da su sve četiri zbirke pjesama Branke Arh opremljene i ilustracijama Nives Kavurić-Kurtović, predstavljanju je prisustvovala i Jolanda Todorović, koja je govorila o grafičkoj komponenti knjige. Ona je utvrdila da su dvije autorice sjedinjene u jedno, odnosno da obje traže prostor stvaranja iz kojeg se može izroniti, da bi se u njemu zapravo živjelo. 


   Predstavljanje je vodio predsjednik riječkog ogranka MH Goran Crnković, napomenuvši da prihod od prodaje knjige ide za liječenje jednog dječaka koji boluje od leukemije. 


   Prije domjenka, autorica Arh zahvalila se svima uključenima u realizaciju zbirke te okupljenoj publici na dolasku.