Svjetski dan knjige

“Noć knjige”: promicanje kulture čitanja

Davor Mandić

»Noć knjige« bit će obilježena brojnim događanjima u 45 gradova diljem Hrvatske s više od 220 pojedinačnih programa koji će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći



Nedjelja i ponedjeljak bit će u znaku knjiga. Osim što se u nedjelju, 22. travnja, obilježava Dan hrvatske knjige, sljedeći dan, u ponedjeljak, Hrvatska će se pridružiti obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava, i to organizacijom »Noći knjige«. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske i udruge »Knjižni blok«, a njima su se u organizaciji pridružili i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca te portal za knjigu i kulturu »Moderna vremena Info«. 


    »Noć knjige«, kao manifestacija promicanja kulture čitanja, autora i izdavaštva, bit će obilježena brojnim događanjima u 45 gradova diljem Hrvatske. U više od 220 pojedinačnih programa koji će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći sudjelovat će više od 150 autora, urednika i prevoditelja, 52 knjižnice, 26 nakladnika i gotovo 120 knjižara.   


Gomila događanja


Bit će tako uobičajenih predstavljanja knjiga i autora, tribina, razgovora o knjizi, izložaba, koncerata, kazališnih predstava, projekcija filmova i glazbenih slušaonica, nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige… Ne manje važno, u »Noći knjige« bit će organizirane akcije i popusti na kupnju knjiga.    Najbogatiji program događa se u Zagrebu, gdje se već od 12 sati u NSK upriličuje Međunarodno javno čitanje članova uglednih međunarodnih institucija u Hrvatskoj i studenata, da bi se u 18 sati na istom mjestu održao okrugli stol o knjizi »Knjiga u krupnom planu«. Knjižnica Tina Ujevića organizira tribinu sa Zoranom Ferićem i njegovim novim romanom »Kalendar Maja«, a tamo će se održati i knjižni buvljak »Daruj, uzmi i razmijeni knjigu«. Hrvatsko društvo pisaca organizira u Vili Arko predstavljanje dvaju naslova nagrađivane pjesnikinje, prozaistice i dramatičarke Dorte Jagić: »S tetovažom nisi sam« (kratke priče, 2011) i »Kauč na trgu« (pjesme, 2011). Hrvatska knjižnica za slijepe obilježit će pak 90. obljetnicu rođenja Vesne Parun, a u knjižari »Planetopija« posjetitelji će moći razgovarati s urednicima nakladničkih kuća »Fraktura«, »OceanMore« i »Planetopija« o njihovu poslu.   

Riječki programi


Programe sprema i Rijeka. Tako će se u »Školskoj knjizi« čitati i crtati s djecom; u V.B.Z.-ovoj knjižari Filodrammatica predstavljat će se knjige Hrvoja Klasića, Mitje Čandera, Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića; u »El Riju« će Nataša Merle-Tomljanović, Silvija Benković Peratova, Igor Žic i Dragan Ogurlić potpisivati knjige, u Knjižari »Ribook« će se pak razgovarati o budućnost knjige i autorskih prava u svijetu novih tehnologija i alata, a u Antikvarijatu »Ex libris« upriličit će se »Karmine knjizi«. 




    Informacije o ovim, ali i brojnim drugim programima mogu se pronaći na mrežnim stranicama nocknjige.hr.