Interliber

Dragi Hedlu nagrada »Kočićevo pero«

Hina

Autor je zahvalio na nagradi te izrazio zadovoljstvo što je taj roman naišao na odjek izvan Hrvatske. »Drago mi je što je jedna priča koja je u svojoj suštini univerzalna, o sudbini ratnih gubitnika, prepoznata kao jedan obrazac koji se ponavlja stoljećima«, kazao je Hedl



ZAGREB – Hrvatskom novinaru i piscu Dragi Hedlu uručena je u petak na Interliberu nagrada »Kočićevo pero« za roman »Donjodravska obala« u kojemu »plastično opisuje atmosferu jednog vremena, plijeneći sugestivnošću, iskrenošću i vjerom«.


Nagradu već dvadesetak godina četiri puta godišnje dodjeljuje banjolučka Zaklada Petar Kočić, za visoka postignuća u suvremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve ideje i misli.Hedlu je nagradu za jesensko razdoblje dodijelio žiri u kojemu su bili Miljenko Jergović, Nikola Vukolić i Mladen Vesković.

»Knjige poput ove ne pojavljuju se često«, kazao je direktor i glavni urednik Zaklade Nikola Vukolić, iznoseći obrazloženje sudačkog žirija. »S mnogo plastičnih detalja, neposrednošću dječjeg doživljaja, Hedl je u njoj opisao sociološku, psihološku, pa i političku atmosferu jednog vremena uskomešanog nastupom komunističke vlasti, diktaturom jednoumlja i brutalnost lišenu svake logike i razumnog opravdanja«, dodao je.


Hedlov roman »Donjodravska obala«, objavljen u izdanju Naklade Ljevak, govori o odrastanju u Osijeku pedestih godina prošloga stoljeća te društeno-političkim okolnostima tog vremena. Novinaru i uredniku koji je dosad objavio deset knjiga – zbirki priča, eseja i reportaža, te nekoliko publicističkih djela, to je prvi roman. Nakon njega napisao je još krimić »Izborna šutnja«, koji je upravo izašao također u izdanju Naklade Ljevak.




Vukolić je istaknuo kako je knjiga naišla na odličan odjek diljem regije. »Ta je knjiga dugo nastajala u Hedlu i ona je jednostavno iz njega grunula kao rijeka, kao Drava obasjana nekim čudnim sjajem, pa tako kad je budete čitali imat ćete osjećaj da čitate autobiografiju, ili bolje rečeno jedan lirski dnevnik«, napomenuo je.


Član sudačkog žirija Miljenko Jergović osvrnuo se na nekoliko ključnih razloga zbog čega je ta knjiga bitna. »Jedan je tematski, jer to je između ostalog knjiga o folksdojčerima, njemačkoj nacionalnoj manjini koja je nakon Drugog svjetskog rata nestala s naših teritorija«, kazao je.


Drugi i važniji razlog je sam njezin autor, koji je »od mladog i vrlo artificijelnog proznog pisca« otplovio u novinarske vode, gdje je postao »jedna od rijetkih autentično herojskih figura našega novinskog pisanja«, napomenuo je Jergović.


»Ta knjiga u sebi ima životnu, književnu i sudbinsku pretpostavku za koju je bilo strašno važno da bude ispunjena. Drago mi je da se danas ime Drage Hedla može donijeti u vezu s imenom velikog pripovjedača i osamljenika ovoga jezika, Petra Kočića«, dodao je.


Hedl je autor i triju dramskih tekstova, koji su svoje uprizorenje imali u osječkom komornom kazalištu Miniteatr, te je autor nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima je »Vukovar, završni rez« (2005.), nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu 2006.


Autor je zahvalio na nagradi te izrazio zadovoljstvo što je taj roman naišao na odjek izvan Hrvatske. »Drago mi je što je jedna priča koja je u svojoj suštini univerzalna, o sudbini ratnih gubitnika, prepoznata kao jedan obrazac koji se ponavlja stoljećima«, kazao je Hedl.


Izrazio je zadovoljstvo što se našao »u lijepom društvu dosadašnjih dobitnika« te napomenuo da će mu to priznanje biti poticaj za dalje, otkrivši kako već radi na nastavku te knjige.