Izdavaštvo

Dobre vijesti iz izdavačke kuće: “Adamić” u knjižarama Beograda i Novog Sada

Davor Mandić

Danas se u Beogradu, a sutra u Novom Sadu predstavlja knjiga  »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« Borisa Pavelića – »Adamić« je ukupno u Srbiju uspio plasirati 12 naslova



RIJEKA Riječka izdavačaka kuća »Adamić« učinila je pothvat koji nije uspio ni većim nacionalnim izdavačima: plasirati svoje uspješne naslove na veliko srpsko tržište. Knjige u nakladi »Adamića« moći će se kupiti u knjižarama »Delfi«, koje je osnovao veliki izdavač »Laguna«, a Srbija ih ukupno broji 35, uz tri nove koje se otvaraju. Ukupno je 12 naslova koje je »Adamić« uspio plasirati u Srbiji, a među njima su »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune«, »Razgovori sa Smojom«, »Polet 1976-1990«, »Blago Jadrana«, »Morisson: Vizije« i druge. Knjige se u »Delfima« mogu nabaviti od danas,  a direktor »Adamića« Dragan Ogurlić ne skriva zadovoljstvo.


– Proširenje tržišta za ovu izdavačku kuću značit će, kao i do sada, uz objavljivanje naslova bitnih za lokalnu i domaću scenu, i objavljivanje knjiga za koje postoji interes izvan naših granica. Očito je da smo dosadašnjim izborom pogodili – kaže Ogurlić, napominjući da kuća ne miruje.


Trenutno su u izradi dvije monografije: »OpatijaWien – BečAbbazia« dr. Manfreda Matzke i nova fotomonografije Rijeke autora Petra Fabijana i Marka Gracina, a za »šire tržište« u izradi su dvije knjige tekstova Miljenka Smoje, uz nadu da će uskoro objaviti i nove avanture Robija K. Viktora Ivančića.




No naslove valja javnosti i predstavljati pa »Adamić« i osnivači Feral Tribunea Boris Dežulović i Predrag Lucić, bez bolesnog Viktora Ivančića, kreću na novu mini turneju u povodu predstavljanja knjige Borisa Pavelića »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« u Beogradu i Novom Sadu.


Knjiga »Smijeh slobode» bit će prvi put predstavljena danas u Beogradu u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Nakon predstavljanja organizirana je tribina koju će moderirati novinar i pisac Saša Ilić na temu novinarstva danas, o medijima i satiri u vrijeme najnovijeg progona slobode govora u javnom društvenom prostoru. Sve će se zaključiti satiričnim performansom »Melodije Smijeha i slobode« dvojca Dežulović i Lucić.


Dežulovićevi »Razgovori sa Smojom« bit će predstavljeni sutradan, u subotu, u KC-u Grad, a događaj će moderirati beogradski pisac i bloger Bojan Marjanović.Pavelićev »Smijeh slobode« bit će, pak, predstavljen i u nedjelju novosadskoj publici, a cjelovečernji program uz »Melodije Smijeha i slobode« održat će se u prostoru SKC-a Fabrika.

»Adamić« se u Beogradu i Novom Sadu predstavlja trećim izdanjem »Smijeha slobode« i drugim izdanjem »Razgovora sa Smojom«, a promovirat će i drugo izdanje majica »Smijeha slobode« Feral Tour 2015/16 na kojoj su upisana već 24 grada. Slijedi mini turneja po Crnoj Gori, predstavljanje knjige u berlinskom Bundestagu i nastupi na festivalima u Virovitici i Ljubljani.