Muško - ženski odnosi

U petak u Zajcu “Sex”: Prva ovosezonska baletna premijera u riječkom kazalištu

Svjetlana Hribar

Balet u koreografiji i režiji novog ravnatelja Balásza Baranyaija tematizira odnose u kojima su znakovite nagle promjene, od ljubavi do mržnje. Te promjene nisu samo u pokretu, već i u glazbi



RIJEKA Premijerom naslova »Sex« koji će biti izveden u petak, 16. listopada, u 19,30 sati u koreografiji i režiji Balásza Baranyaia, počinje ovogodišnja sezona ansambla Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca.


– Mnogi su me pitali je li predstava provokativna, aludirajući na naslov. Ne znam odgovor na to pitanje, jer provokacija je za svakoga nešto drugo.  Željeli smo napraviti predstavu koja je drugačija, otvorena i senzualna, ali i prikladna za sve uzraste.


Riječ »seks« ima mnogo značenja, a između ostalog ona označava i spol – muški ili ženski. Najkraće rečeno, ovo je predstava o muško-ženskim odnosima u kojima su znakovite nagle promjene, od ljubavi do mržnje. Te promjene nisu samo u pokretu, već i u glazbi koja je stilski različita – rekao je Balász Baranyai, zahvaljujući ansamblu i autorskom timu na suradnji.Leo Mujić, gost sezone ove godine u Zajcu, bio je asistent Balászu Baranyaiju, pa se tako ponovo susreo s ansamblom s kojim je autorski već radio prošle, ali i prethodnih sezona.

– Za mene je ovo bio istinski divan posao, jer sam promatrao nastanak novog baleta iz pozicije unutarnjeg procesa. Kao asistent, nastojao sam razumijeti što koreograf želi, na tom ga putu savjetovati, ali ne i pokolebati – rekao je Mujić.




Dio autorskog tima su i kostimografkinja Sandra Dekanić, dizajner svjetla Dalibor Fugošić i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, koja  kaže da su svi troje nastojali vizualno odgovoriti na ideju različitosti koja se javlja u kostimu i sceni, skrivajući ili otkrivajući valere ličnosti.


Iz vizure plesača Marta Kanazir i Svebor Zgurić, govorili su o radu na predstavi. Doznali smo da balet nema cjelovitu priču, svaki prizor predstavlja drugu životnu situaciju.


– Moja priča govori o izgubljenosti, pronalaženju, zavođenju… Bilo je divno raditi, zaključila je Marta Kanazir.


U predstavi još plešu Joseph Cane, Tena Ferić Dokmanović, Andrei Köteles, Irina Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Bálint Raucher, Daniele Romeo, Paula Rus, Tamara Szilágy, Ali Tabbouch, Tanja Tišma, MArta Voinea Čavrak, SAbina Voinea i Anca Zgurić.