Trosatna premijera

“Trilogija o hrvatskom fašizmu” Olivera Frljića i skeniranje na šovinizam na Riječkim ljetnim noćima

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

"Bakhe" se referiraju na ratne zločine u luci Lora u Splitu, "Aleksandra Zec" govori o ubojstvu djeteta pri čemu je hrvatsko pravosuđe pokazalo izuzetnu spremnost da ne kazni počinitelje, a "Hrvatsko glumište" govori o neodgovornosti hrvatskog glumišta 90-tih godina, u kojem se nikad nije formirao antiratni diskurs, ustvrdio je Frljić



“Trilogija o hrvatskom fašizmu”, sastavljena od triju predstava redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, “Bakhe”, “Aleksandra Zec” i “Hrvatsko glumište”, izvedenih tijekom jedne večeri, premijerno je odigrana u ponedjeljak navečer u sklopu festivala Riječke ljetne noći.



Prvi dio, “Bakhe”, izveden je ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, a druga dva dijela na sceni HNK.


Kako je u najavi predstave kazao Frljić, “Bakhe” se referiraju na ratne zločine u luci Lora u Splitu tijekom Domovinskog rata za koje nitko nije kažnjen. Druga predstava, “Aleksandra Zec”, govori o ubojstvu djeteta pri čemu je hrvatsko pravosuđe pokazalo izuzetnu spremnost da ne kazni počinitelje, rekao je, dodajući da treći dio, “Hrvatsko glumište” govori o neodgovornosti hrvatskog glumišta 90-tih godina, u kojem se nikad nije formirao antiratni diskurs, ustvrdio je Frljić.




“Trilogija o hrvatskom fašizmu” trajala je tri sata. Glumili su Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Damir Orlić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić i drugi. Kostimografkinja u “Bakhama” je Manuela Paladin Šabanović, a u druge dvije predstave Sandra Dekanić. Scenografkinja u “Aleksandri Zec” je Ljerka Hribar a u “Hrvatskom glumištu” Petra Veber.


Predstava će biti izvedena još 23. i 24. lipnja.


Uoči predstave izvedena je akcija Skener šovinizma Kazališne skupine God’s Entertainment, Beč, Austrija.


Iz HNK Ivana pl. Zajca pozivaju zainteresirane da obave testiranje večeras ako jučer nisu stigli: “Živiš u Hrvatskoj i vjeruješ da ti nečija nacionalna pripadnost ne znači ništa? Siguran si? Mi nismo. Da ne bi bilo mjesta sumnji pozivamo te da se testiraš. Specijalno iz Beča za ovu priliku smo pozvali kazališnu skupinu God’s Entertainment koja će vrlo lako i pouzdano utvrditi jesi li i koliki šovinist. Kao i s virusom HIV-a, svi želimo vjerovati da smo negativni, ali samo testiranje može dati nedvojben odgovor. Iako je šovinizam povezan s ideologijom krvi i tla, prilikom ovog testiranja vašu krv ćemo pustiti na miru, da slobodno kola venama i arterijama…”