U subotu premijera mjuzikla

“Sušak, Sušak”: Riječka priča na sceni HKD-a

Kim Cuculić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Prvi čakavski mjuzikl »Sušak, Sušak« Mensura Puhovca i Olje Dešića premijerno će biti izveden u subotu, 12. rujna, u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o prvoj premijeri u ovoj kazališnoj sezoni, koja nastaje u koprodukciji Studija Maraton i HNK Ivana pl. Zajca. Prema riječima redatelja i koreografa Edvina Liverića, predstava govori o povijesti Sušaka u razdoblju od 1930-ih do 1970-ih godina, oživljavajući duh Sušaka koji se nije ugasio. Priča je to i o starom sušačkom kolodvoru koji nije imao sreće i koji je srušen 2008. godine



RIJEKA Prvi čakavski mjuzikl »Sušak, Sušak« Mensura Puhovca i Olje Dešića premijerno će biti izveden u subotu, 12. rujna, u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o prvoj premijeri u ovoj kazališnoj sezoni, koja nastaje u koprodukciji Studija Maraton i HNK Ivana pl. Zajca. Prema riječima redatelja i koreografa Edvina Liverića, predstava govori o povijesti Sušaka u razdoblju od 1930-ih do 1970-ih godina, oživljavajući duh Sušaka koji se nije ugasio. Priča je to i o starom sušačkom kolodvoru koji nije imao sreće i koji je srušen 2008. godine.


Mensur Puhovac kazao je da je tekst nastao zahvaljujući razgovorima sa Sušačanima, koji su i pokretači ovog projekta. Skladatelj Olja Dešić sada se po prvi put na ovaj način pojavljuje i u ulozi dirigenta, dok mu je rad na prvom čakavskom mjuziklu pravi umjetnički izazov.


– Kad mi je prije punih osam godina Mensur Puhovac donio prve ideje teksta ovog mjuzikla, razveselila me je pitkost i toplina koju je unio u priču kroz iznimno jednostavnu, ali iskrenu životnu karakterizaciju likova. Nije dugo trebalo da posve spontano nastane prvi song. Songove sam napisao u duhu pjesama o našem kraju kakve je nekad stvarao i pjevao legendarni Vjekoslav Knežević. Njemu u čast, dakako, jer njegove pjesme poznajem cijeli svoj život. Pokušao sam prizvati taj duh tople domaće pjesme – osvrnuo se Olja Dešić.




Glavnu ulogu Barbe Paveta tumači Mario Lipovšek Battifiaca, koji je i sam čakavac, a opisujući domaću atmosferu na probama izrazio je želju da pozitivne emocije i smijeh pređu i u publiku. Ulogu Pepice igra Olivera Baljak, koja je ukazala na činjenicu da su svi iz ekipe predstave Riječani koji će udruženim snagama ispričati priču o našem gradu.


Profesora glumi Anton Plešić, koji je podsjetio da je mjuzikl forma koju riječka publika obožava. U podjeli »Sušaka, Sušaka« su i Damir Kedžo, Katja Budimčić, Denis Brižić, Lucio Slama, Saša Matovina, Nenad Vukelić, Mensur Puhovac i Frano Živković. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, scenograf Damir Šegota, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Sudjeluju članovi Maratona, Hrvatske i Talijanske drame te orkestra i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca. Reprize su 14. i 15. rujna, a nove izvedbe slijede u listopadu.


Ravnateljica Hrvatske drame Magdalena Lupi Alivir istaknula je da »Sušak, Sušak« okuplja pripadnike različitih generacija – od onih starijih koji se sa sjetom sjećaju nekadašnjeg Sušaka, do onih nešto mlađih koji žele promjene. Kako je kazala Lupi Alvir, u središtu je riječka priča kojom će povijest Sušaka zaživjeti na sceni HKD-a na Sušaku, što će donijeti živost u ovaj pomalo umrtvljeni dio grada.