Nova članica ansambla

Premijera u HNK Ivana pl. Zajca: ”Kasandra” dovela Miru Furlan na riječku scenu

Kim Cuculić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Predstava »Kasandra« večeras je premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca. U naslovnoj ulozi nastupila je poznata glumica Mira Furlan – nova članica ansambla Hrvatske drame, koja se sada prvi put vraća na pozornicu jednog nacionalnog kazališta nakon 1991. godine. Prema romanu »Kasandra« njemačke autorice Christe Wolf, predstavu je režirala Nada Kokotović, koja je ujedno autorica dramatizacije, dramaturginja i koreografkinja.


U predstavi uz Miru Furlan sudjeluju Anca Zgurić, Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Marija Tadić, Nikola Nedić, Jasmin Mekić, Petar Cvirn, Ali Tabbouch, Davor Jureško i Dražen Mikulić, koje je riječka publika srdačnim pljeskom ispratila na poklonu. Scenograf je Manfred Schneider, kostimografkinja Joanna Rybacka, dramaturška savjetnica Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, a izbor glazbe potpisuje Nada Kokotović.Predstava, koja u žanru koreodrame povezuje dramu i ples, otvara pitanja rata, mira, politike, ljubavi… Priča je to o autsajderu, o ženi, u jednoj državi koja se razvija u smjeru snažnog patrijarhata, u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja. Od mitski nesretne proročice, Kasandra će se napokon razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture. Redateljica i koreografkinja Nada Kokotović uvodi u predstavu paralele s našim vremenom – kroz arhaičnu bitku spolova ona gleda kritički na ulogu žena u našem društvu.

Premijeru “Kasandre” došli su pogledati glumci Nenad Šegvić, Edita Karađole, Linda Begonja, Nataša Matjašec Rošker i Neđo Osman, književnici Daša Drndić, Nedjeljko Fabrio i Vedrana Rudan, teatrolog Darko Gašparović, novinari Drago Pilsel, Viktor Ivančić i Heni Erceg, kazališni kritičar Bojan Munjin, Saša Milošević, Zoran Pusić, redateljica Tatjana Mandić Rigonat, direktor SNG-a Maribor Danilo Rošker i mnogi drugi.