HNK Ivana pl. Zajca

Premijera Mujićevog baleta “San ivanjske noći”

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Osobitost ove predstave je što članovi ansmabla Baleta sudjeluju ne samo kao plesači nego imaju i druge zadatke. Tako Owen Lane, koji igra ulogu Puka, u predstavi čita Shakespearove stihove, plesač Svebor Zgurić autor je glazbenog miksa, a mađarski plesač Balint Rauscher je suradnik na dramaturgiji. U baletu nastupa i ravnatelj riječkoga Baleta Balazs Baranyai

RIJEKA Balet »San ivanjske noći« kojeg je po predlošku Williama Shakespearea koreografirao i režirao Leo Mujić, premijerno je izveden u subotu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.U intenzivnoj i tehnički zahtjevnoj predstavi plesači ansambla riječkoga Baleta, po zamisli Lea Mujića, u sat i 10 minuta imali su zadatak izložiti svu kompleksnost Shakespearove komedije.

Osobitost ove predstave je što članovi ansmabla Baleta sudjeluju ne samo kao plesači nego imaju i druge zadatke. Tako Owen Lane, koji igra ulogu Puka, u predstavi čita Shakespearove stihove, plesač Svebor Zgurić autor je glazbenog miksa, a mađarski plesač Balint Rauscher je suradnik na dramaturgiji. U baletu nastupa i ravnatelj riječkoga Baleta Balazs Baranyai.


Leo Mujić, ugledni koreograf i plesač, gost je sezone 2015./2016. HNK Ivana pl. zajca. Ovo je njegova treća predstava koja se postavlja u riječkome kazalištu. Prije »Sna ivanjske noći« ostvario je u suradnji s koreografkinjom Mašom Kolar autorski projekt »Pour homme et famme« na glazbu J. S. Bacha te balet »Šeherezada«. Mujićeva Šeherezada nagrađena je kao najbolju baletna predstava u cjelini u sezoni 14/15 po ocjeni publike, a za balet »Ana Karenjina« zagrebačkog HNK dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju u 2015. godini.


 Kostimografkinja u »Snu ivanjske noći« je Manuela Paladin Kožul, a scenografkinja Aleksandra Ana Buković.




 Ovom predstavom se riječki HNK pridružuje obilježavanju 400. godišnjice Shakespearove smrti.