Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
19. veljače 2020.
HNK Ivana pl. Zajca

foto/video Ovacije na kraju: Premijerno izvedena komedija "Pituri nemaju sjećanja" Talijanske drame

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2019. u 21:25 2019-03-16T21:25:34+01:00

RIJEKA Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca sinoć je premijerno izvela predstavu "Gli imbianchini non hanno ricordi/Pituri nemaju sjećanja" prema tekstu nobelovca Darija Foa. Ova jednočinka, u režiji Marija Kovača, sastoji se od živahnih i komičnih šala koje se izmjenjuju u rastućem ritmu. Glavni likovi su majstori koji dolaze kao "pituri" kod jedne gospođe. Tužna udovica pretvorila je pokojnog muža u lutka, te živi u kući s još tri gospođe sumnjiva zanimanja. I tu nastaje zaplet ove komedije, siznenadnim preokretima, gegovima i komičnim situacijama koje zalaze u nadrealne sfere. Budući da riječka publika voli komedije, ovo je bilo osvježenje na programu HNK-a Ivana pl. Zajca.

Dokaz tome su i ovacije na kraju predstave, zbog kojih su glumci i autorska ekipa nekoliko puta izlazili na poklon dok je publika vikala: ''Bravo!''. 

Udovicu je utjelovila Ivna Bruck, pituri su Giuseppe Nicodemo i Mirko Soldano, Gospodina igra Anton Plešić, Anna je Serena Ferraiuolo, Dianu tumači Sabina Salamon, Sonia je Leonora Surian Popov, a (Manichino) Giorgio /Lutak - Andrea Tich. Sudjeluju i članovi riječkog Baleta. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin.

K1603MG9
Premijera predstave "Pituri nemaju sjećanja" / Foto Marko Gracin

Dario Fo (1926. - 2016.) talijanski je dramski pisac, scenograf, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Autor je više od 80 predstava, od kojih su najpoznatije političke satire "Nećemo platiti! Nećemo platiti!" i "Slučajna smrt jednog anarhista". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.