Prepun riječki teatar

Masterclass Dunje Vejzović: Koncert opernih arija darovitih pjevača

Svjetlana Hribar

Završni poklon na sceni riječke Opere / I. TOMIĆ

Završni poklon na sceni riječke Opere / I. TOMIĆ

Diva svjetskih pozornica danas posvećena pedagoškom radu, pažljivim odabirom programa u usradnji s riječkom Operom, darovitim pjevačima otvara vrata buduće profesije



RIJEKA Tradicionalni koncert opernih arija, polaznika masterclassa Dunje Vejzović, koji svake godine kazalište poklanja svojoj publici, ove je godine napunio riječki teatar. Iz godine u godinu raste zanimanje za operne pjevače koji se usavršavaju kod sopranistice i pedagoginje velikog ugleda – umjetnice koja za sobom ima iskustvo rada s najvećim dirigentima i redateljima svoga vremena, poput Herberta von Karajana i Boba Willsona – a njezin je rapski masterclass sve atraktivniji i hrvatskim pjevačima, što je iznimno važno za budućnost ove umjetnosti kod nas.


Riječkoj su se publici, pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka uz orkestar Opere predstavili Dario Bercich, Marta Bradić Matišić, Antonia Dunjko, Viktoria Đurek, Barbara Felicitas Marin, Silke Harstang, Damir Klačar, Sophie Klaussmann, Luka Ortar i Matej Petrić, a posebna gošća koncerta bila je bugarska sopranistica Svetlana Doneva. Na programu su bile arije iz opera W. A. Mozarta, G. Rossinija, G. Donizettija, G. Verdija, J. Straussa, F. Lehara, G. Puccinija i M. Glinke.


U sredini prvog reda gledališta, tik ispred pjevača kao i svake godine, sjedila je Dunja Vejzović kao podrška svakom od njih osobno. Diva svjetskih pozornica danas posvećena pedagoškom radu, pažljivim odabirom programa u usradnji s riječkom Operom, svakom od ovih pjevača otvara vrata buduće profesije na najbolji mogući način. Na ovom koncertu oni su pokazali svoje trenutne domete, a publika je nagradila aplauzom svih. Najveći aplauz, dakako, dobila je mentorica koja je i dramaturški osmislila koncert, što je završio nastupom seksteta iz Donizettijeve »Lucije nod Lammermoora«.