Riječke ljetne noći

Gostovanje glasovite njujorške La MaMe i svjetskih opernih zvijezda Sumi Jo i Lucia Galla

Kim Cuculić

Najava Riječkih ljetnih noći / Foto Vedran Karuza

Najava Riječkih ljetnih noći / Foto Vedran Karuza

Marin Blažević posebno je naglasio nekoliko programa – gostovanje glasovite njujorške La MaMe s predstavom »Pylade«, zatim program »The Best of Opera« u kojemu sudjeluju svjetske operne zvijezde Sumi Jo i Lucio Gallo, te zatvaranje festivala s programom »Tribute to Frank Sinatra« na Ljetnoj pozornici u Opatiji.



Trinaeste Riječke ljetne noći bit će održane od 1. do 22. srpnja na nizu lokacija u Rijeci te u Opatiji, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u vrtu Prirodoslovnog muzeja. Ovogodišnji festival nazvan je »Riječke ljetne noći +«, što je v.d. intendanta riječkog HNK-a Marin Blažević objasnio time što je – unatoč svemu – ove godine program još bogatiji od lanjskog.


– Ovaj dodatak »plus« asocira i na »pljusku« koju smo u pogledu financiranja dobili od Ministarstva kulture. Sredstva za Riječke ljetne noći toliko su srezana, da smo razmišljali da li uopće održati festival. No, odlučili smo se za »plus« i još veći program, uključivši u njega uz ustanove kulture u Rijeci i ključne kulturne ustanove Primorsko-goranske županije. Time Riječke ljetne noći više nisu samo glazbeno-scenski festival, već interdisciplinarna manifestacija koja uključuje i izložbene, filmske i druge programe – osvrnuo se Blažević.


Ovim povodom pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je da koncept Riječkih ljetnih noći nije redefiniran samo zbog financijskih razloga, nego je promjenom koncepta došlo i do zanimljive suradnje među ustanovama u kulturi, što je i svojevrsna simulacija Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Na to se nadovezao gradonačelnik Vojko Obersnel, koji smatra da je riječ o dobrom modelu koji je festivalu dao novu kvalitetu.




Uz organizatora festivala HNK Ivana pl. Zajca, ove godine sudjeluju Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Festival Opatija i Hrvatski muzej turizma iz Opatije.


Službeno otvorenje Riječkih ljetnih noći je 1. srpnja


Službeno otvorenje Riječkih ljetnih noći je 1. srpnja, kad će u 19 sati početi urbana uvertira na Korzu, dok u 21.30 ispred i oko zgrade riječkog HNK-a počinje program »Vaše kazalište Vama«, a bit će održani i programi »Muzeji zajedno – muzejske priče«, »Čudesna ljetna noć« i »120 godina Guvernerove palače«.


Idućeg dana, 2. srpnja, slijede finale drugog međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača »Zinka Kunc Milanov«, zatim dramsko čitanje »Vaginini monolozi« te lutkarska predstava »Snjeguljica d.d.«


Marin Blažević posebno je naglasio nekoliko programa – gostovanje glasovite njujorške La MaMe s predstavom »Pylade«, zatim program »The Best of Opera« u kojemu sudjeluju svjetske operne zvijezde Sumi Jo i Lucio Gallo, te zatvaranje festivala s programom »Tribute to Frank Sinatra« na Ljetnoj pozornici u Opatiji.


U Tower centeru bit će održan program »Opera izvan opere«, a u Torpedu će biti izvedena monodrama »Kurva« Vedrane Rudan.


Riječki Balet izvest će »Plesni torpedo«.


Programi za djecu i mlade


Ove godine bit će održano i nekoliko programa za djecu i mlade. Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir najavila je prezentaciju dramsko-lutkarske radionice »Čudesna ljetna noć«, predstave »Snjeguljica d.d.« i »Beba Bebač« te pričopredstavu »Mala sirena«, dok će Hrvatska i Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca izvesti »Dugonju, Trbonju, Vidonju«. Željka Modrić Surina iz Prirodoslovnog muzeja osvrnula se na programe »Divlja noć u Rijeci«, te veliku izložbu o dinosaurima »Divovi Patagonije« u bivšem Exportdrvu.


Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić najavila je virtualne izložbe »120 godina Guvernerove palače« i »Pogled unutra«, koncert Matije Dedića i Zorana Predina, te izložbe »Kada Rijeka postaje more« i »Gusari našega mora«. Sabrina Žigo iz Muzeja grada Rijeke predstavila je izložbu o riječkom torpedu u Željezničkom skladištu na Žabici, gdje će biti održano i predavanje Giuseppea di Marca.


Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić najavila je izložbu Srgjana Kerima u opatijskom »Šporeru«, a Ivo Matulić iz riječkog MMSU-a izložbu »Contesting/Contexting Sport« u Malom salonu te »Spajalicu« u javnim prostorima Rijeke.


Ana Šegrt najavila je Ljetno Art-kino, osvrnuvąi se na programe »Kino za uši« i »Skriveno kino«, a spomenimo još filmski program »Liburnija uplovljava«, komornu »Carmen« u Torpedu, »Storia di Qu« u režiji Massima Navonea, koncert BM trija. Dodajmo i da »zagrijavanje« za Riječke ljetne noći počinje 25. lipnja Vintage festivalom u vrtu Pomorskog muzeja, a 26. lipnja počinje radionica »Vijeće mladih Benčić i Saša Randić«.


Organizatori su zahvalili sponzorima na potpori.