Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 26
Sutra: 20° 24° 1
25. lipnja 2018.
"Naše nasilje i vaše nasilje"

foto Frljić u Rijeci: Bez incidenata na predstavi "visokog rizika", ispred dvorane prosvjedovalo desetak ljudi

Zaštitari i policija angažirani su zbog mogućih incidenata, zato što je riječ o predstavi koja je u Poljskoj te BiH izazvala žestoke reakcije / Snimio Marko GRACIN
Zaštitari i policija angažirani su zbog mogućih incidenata, zato što je riječ o predstavi koja je u Poljskoj te BiH izazvala žestoke reakcije / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2016. u 22:11 2016-11-22T22:11:00+01:00

Suprotno od podnaslova i očekivanja zbog kojih su angažirani zaštitari i policija, nije bilo nikakvih incidenata, ni prije, ni za vrijeme, ni poslije predstave. Tek se prije predstave okupilo desetak hrvatskih veterana u mirnom prosvjedu, no oni nisu ulazili u HKD

RIJEKA Nestrpljivo iščekivana predstava »Naše nasilje i vaše nasilje« – »autorski projekt visokog rizika« redatelja Olivera Frljića – svoju je šestomjesečnu turneju po Europi zaokružila riječkom premijerom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Suprotno od podnaslova i očekivanja zbog kojih su angažirani zaštitari i policija, nije bilo nikakvih incidenata, ni prije, ni za vrijeme, ni poslije predstave. Tek se prije predstave okupilo desetak hrvatskih veterana u mirnom prosvjedu, no oni nisu ulazili u HKD.

K2111MG9
Frljićeva predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" u HKD-u Sušak prošla bvez incidenata / Snimio Marko GRACIN

Predstava koja inače problematizira odnos europske i američke politike prema Bliskom istoku izvedena je s publikom na pozornici, a pljesak je nakon izvedbe bio dugotrajan.

Zaštitari i policija angažirani su zbog mogućih incidenata, zato što je riječ o predstavi koja je u Poljskoj te BiH izazvala žestoke reakcije. U Poljskoj su, primjerice, podignute i kaznene prijave zbog vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećaja, dok su u austrijskim i njemačkim medijima objavljene vrlo negativne kritike.

S druge strane, neki kritičari »Naše nasilje i vaše nasilje« smatraju najboljim ostvarenjem Olivera Frljića. Uz glumce Slovenskog mladinskog gledališča i Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji što ju čine HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation. Do sada je predstava izvedena u Beču, Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Ljubljani, Bydgoszczu, Cluju i Subotici.

Dramaturg predstave je Marin Blažević, asistentica redatelja Barbara Babačić, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a u »Našem nasilju i vašem nasilju« igraju Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Što je u ovoj predstavi toliko »kontroverzno, uvredljivo i blasfemično« mogla se sinoć uvjeriti i riječka publika, a neka od pitanja koja postavljaju Frljić i autorska ekipa su: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom istoku?

Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti?

Jesmo li spremni snositi posljedice europske stoljetne arogantne dominacije? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu? U kojem smo trenutku povjerovali da smo gospodari istine i da je naš Bog svemoćniji od drugih?

I gdje se u svemu tome nalazimo mi, gledatelji ove predstave dok plačemo u polumraku dvorane pred fikcionalnim, odigranim prizorima, ali ostajemo ravnodušni pred stvarnim ljudima u izbjegličkim kampovima diljem Europe?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka