Od 28. lipnja do 7. srpnja

FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA: Uspostavljanje novih dijaloga sa starim Fritzom

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Festival se otvara premijerom Krležine drame »Gospoda Glembajevi« u režiji Branka Brezovca



ZAGREB – Osmo izdanje Festivala »Miroslav Krleža« održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame »Gospoda Glembajevi« u režiji Branka Brezovca, najavio je na konferenciji za novinare u Krležinu Gvozdu ravnatelj Festivala Goran Matović.


Predstava, dodao je, uspostavlja dijalog sa scenskim događajem »Krležina igra detekcije« koju su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić. Naglasio je kako na ovom Festivalu priređuju posvetu Georgiju Paru u izvedbi predstave »U logoru«, koju je Paro režirao u sklopu Festivala 2014. godine. U Krležinom vrtu nastupit će Dragan Despot s monodramom »Na rubu pameti«, dok će Eurokaz prikazati svoju novu predstavu »Pjesma cvrčka« u režiji Ive Srnec.


U popratnom festivalskom programu bit će niz zanimljivih događaja, a između ostalog bit će predstavljen tekst drame Zlatka Svibena »Od Bele do Isabelle«. Marina Bagarić ispričat će povijest slijepe ulice Gvozd, a bit će postavljena i izložba pod naslovom »Dijalozi – Zlatan Vrkljan/Miroslav Krleža« te izložba Krležinih rukopisa.




Festival završava tradicionalnim gastronomskim susretom »Doručak kod Krleže«, rekao je Matović, ocijenivši da su svi programi realizirani u prožimanju različitih poetika i generacija glumaca. Autor postava izložbe »Dijalozi – Zlatan Vrkljan/ Miroslav Krleža« akademik Tonko Maroević istaknuo je kako će u određenoj dramaturgiji biti postavljene slike istaknutoga suvremenog slikara Zlatana Vrkljana te se na taj način uspostaviti novi dijalog s Krležom.


Malo je koji važan slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao »crnu mrlju« ili »crvenu krpu«, napomenuo je, dodavši kako se taj dijaloški niz nastavlja i Vrkljanovom izložbom. Miroslav Krleža (Zagreb, 7. srpnja 1893. – Zagreb, 29. prosinca 1981.) hrvatski je književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Krleža je ostvario golem opus – po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka. (Hina)