Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Premijera

"Događaj koji mijenja sve" na Zoomu: Predstava koja se bavi percepcijom vremena

Foto P. Šporčić
Foto P. Šporčić
Autor:
Objavljeno: 29. listopad 2019. u 9:20 2019-10-29T09:20:48+01:00

U fluidno zadanom vremenskom okviru, svaki od izvođača dobio je svoje vrijeme izvedbe, s određenom satnicom

U sklopu festivala Zoom premijerno je izvedena predstava »Događaj koji mijenja sve« riječkih autorica Aleksandre Stojaković Olenjuk i Nataše Antulov. Na početku, zanimljivo je spomenuti mjesto održavanja predstave - Mjesni odbor Kozala, koji se nalazi u zgradi nekadašnjeg društvenog doma Circolo Rionale PNF Cosala čiji je naručitelj bila Federazione dei Fasci di Combattimento, a autor Enea Perugini.

U okviru predstave koja se bavi percepcijom vremena i događaja te pitanjem može li kazališna izvedba biti sistem u kojem se vrijeme materijalizira na drugačiji način od onog kakvim ga možemo prepoznati u svakodnevici, postavljena je izložba koja, na neki način, ima veze s lokacijom održavanja predstave. Uz fotografije na kojima su motivi Hitler i D’ Annunzio, postavljena je i preslika dijelova »Fašističke kulture« Giuseppea Steinera. Tu se, između ostalog spominje i pojam dopolavoro - u vrijeme Mussolinija »Nedjeljni odmor« kojim se propisuje kako će radnici upotrijebiti slobodno vrijeme.

U fluidno zadanom vremenskom okviru od oko 3 sata svaki od izvođača dobio je svoje vrijeme izvedbe, s određenom satnicom. Prostor MO-a Kozala, s malom pozornicom, oblikovala je Tanja Blašković, prizivajući karnevaleskno ozračje. Izvođačica Ana Marija Brđanović u »uredu« je primala gledatelje i gledateljice koje je zanimalo nešto vezano uz predstavu. U izvedbi otvorene strukture, Edi Ćelić - odjeven u crnu haljinu i s povezom na očima, na ljestvama je izveo »Five Years« Davida Bowieja, a u karaoke izvedbi sudjelovala je i publika. Glumica Jelena Lopatić malo je kasnila na svoju točku, jer je u »Zajcu« imala drugu predstavu pa su gledatelji uživo mogli čuti razgovor koji je mobitelom s njom vodila Aleksandra Stojaković Olenjuk. A zatim je uslijedio začudan element - Lopatić je u kupaćem kostimu, s kapom i naočalama za plivanje, »zaplivala« prostorom MO-a Kozala. Ona i ostali sudionici izveli su »grupnu koreografiju« s crtom ludizma i apsurda. Nizale su se točke do ponoći, propitujući stvarno vrijeme i vrijeme kazališne predstave. U izvedbi su sudjelovali Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Nebojša Zelič, Ana Marija Brđanović, Edi Ćelić i Nataša Antulov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.