Koljeno u zavoju, premijera neizvjesna

Čavajda: Pokušavamo prerežirati moje scensko kretanje u “Kralju Edipu”

Luko Brailo

Silno želim igrati, ali ne znam hoću li moći, kaže nositelj glavne uloge posljednje premijere Dubrovačkih ljetnih igara



Kazao nam je to jučer Mislav Čavajda, nositelj glavne uloge u »Kralju Edipu«, kojemu je na generalnoj probi, održanoj u subotu navečer, u trenutku glumačkog zanosa iskočilo lijevo koljeno. Tom je prigodom, izvjestili smo, Čavajda ozbiljno ozlijedio ligamente lijevog koljena, ali je unatoč strašnoj boli do kraja stoički izdržao te muke i predstavu priveo kraju. 


O ozljedi prije važne premijere, što je noćna mora svakog glumca, kaže: »Bilo je užasno, no to su trenuci kada se kod glumaca dogodi neki klik u glavi, ako hoćete i mazohistički, i predstava se jednostavno mora završiti. Nisam mogao odustati, nešto me nosilo koliko god me koljeno boljelo« – rekao nam je Čavajda. 


 U kafić »Talir« došao je s povezom na koljenu i štakama bez kojih mu sada kretanje nije moguće.




– Razgovarao sam s režiserom Eduardom Milerom, pokušavamo prearanžirati moje scensko kretanje u »Kralju Edipu«, ako budem mogao igrati što silno želim – dodaje. 


Koliko je moguće tako što napraviti doista je nezahvalno prognozirati, jer prema viđenom na generalnoj probi Čavajdin Edip u predstavi ima gomilu scena u kojima doslovce hoda na koljenima, svaladavajući pritom i stotinjak stepenica u Parku Muzičke škole Luke Sorkočevića. 


 I jučer ujutro bio je na pregledima u dubrovačkoj Općoj bolnici, vrativši se s osmijehom. Pun je zahvalnosti prema ortopedu specijalistu dr. Momčilu Janjiću i njegovoj ekipi koja se brine o liječenju ozlijeđenog koljena. Biranim riječima govori i o brizi i izrazima podrške kolega i kolegica iz Festivalskog dramskog ansambla. Kao i o Upravi Dubrovačkih ljetnih igara na čelu s intendantom Ivicom Prlenderom i ravnateljicom Dramskog programa Dorom Ruždjak koji, iako festival završava 25. kolovoza, ne forsiraju pošto-poto izvođenje »Edipa«, već im je u prvom planu Čavajdin oporavak.