Zagrebačka zbirka u Pomorskom muzeju

Izložba “Stoljeće ručnog sata” gostuje u Rijeci

Hina



RIJEKA - Izložba zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt “Stoljeće ručnog sata” na kojoj će biti predstavljeno i nekoliko satova iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (PPMHP) u Rijeci, gostovat će u ovom riječkom muzeju od srijede, 15. travnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.


Viša muzejska pedagoginja PPMHP Denis Nepokoj kazala je da je ovaj projekt rezultat suradnje dviju srodnih muzejskih institucija. Izložba “Stoljeće ručnog sata” izvorno je postavljena u zagrebačkom MUO tijekom prošlog ljeta i to u povodu obilježavanja stogodišnjice ručnog sata.


Zagrebačkoj zbirci riječki PPMHP pridružit će se na izložbi s jednim ručnim i tri džepna sata i to, kako je rekla Nepokoj, ponajviše kako bi se potaknulo Riječane da daruju ili ponude na otkup muzeju svoje stare i vrijedne satove u cilju obogaćivanja zbirke.




Autorica izložbe “Stoljeće ručnog sata” Vesna Lovrić Plantić kazala je da se na ovaj način predstavlja 182 sata iz zbirke satova MUO koja sadrži više od 1000 satova, od kojih 250 ručnih. Izložba je podijeljena na više cjelina i to muški satovi, ženski, specijalizirani satovi poput onih za sport ili ronjenje, te posebna zbirka Swatch i francuskih Akteo satova.


U riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju izložba je obogaćena projektom “Otkucaji vremena” u kojem su sudjelovali učenici Škole za primijenjenu umjetnost i Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djeca iz Dječjeg vrtića Mirta. Oni su na svoj način prikazali pojam vremena i sata te su njihovi radovi izloženi usporedno uz glavnu izložbu.


Izložba “Stoljeće ručnog sata” ostaje otvorena do 30. svibnja, a učenički i predškolski radovi bit će izloženi do 10. svibnja.