Predstava Olivera Frljića

Festival Malta: Poljska publika ovacijama ispratila Frljićev “Turbofolk”

Kim Cuculić

Turbofolk / arhiva NL

Turbofolk / arhiva NL

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kaže da nije bilo protesta



Autorski projekt »Turbofolk« Olivera Frljića, višestruko nagrađivana predstava riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, s uspjehom je izvedena na Međunarodnom kazališnom festivalu Malta u poljskom Poznanju. Riječ je o obnovi ove kultne predstave, koja je na programu poljskog Festivala bila 23. i 24. lipnja. Kako je u razgovoru za Novi list najavio Oliver Frljić, za Poljsku je pripremljena poljska verzija »Turbofolka«, koja se primarno bavi poljskim ministrom kulture Piotrom Glinskim, osobom koja je u više navrata prijetila da će festivalu Malta uskratiti financijsku pomoć ukoliko Olivera Frljića zadrži na funkciji kuratora ovogodišnjeg izdanja programa Idiom. Poljska verzija referira se i na dvije istrage koje su pokrenute u ovoj zemlji – jedna nakon gostovanja predstave »Naše nasilje i vaše nasilje« u Bydgoszczu, a druga nakon premijere Frljićeve predstave »Kletva« u Varšavi.


Ravnateljica Hrvatske drame riječkog HNK-a Jelena Kovačić kazala nam je da ovoga puta nije bilo protesta vezanih uz izvođenje »Turbofolka« u Poljskoj. Kovačić ističe da su obje izvedbe bile prepune, a publika oduševljena. Članica ansambla predstave Rosanna Bubola dodaje da su izvedbe popraćene stajaćim ovacijama i da je sve odlično prošlo. »Turbofolk« je od svoje premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima, a ovaj autorski projekt progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima.


U svom obnovljenom »reloaded« izdanju, odnosno pod naslovom »Turbofolk – RI-loudid«, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom »Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću«. Riječka će je publika moći vidjeti u sklopu festivala Riječke ljetne noći, 6. i 7. srpnja, kad će biti izvedena ispred zgrade HNK-a Ivana pl. Zajca s početkom u 21.30 sati. Glumački ansambl čine »turbo-veterani« Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić i Rosanna Bubola, te »turbo-debitanti« Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.