Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Rijeka 2020

Emina Višnić u Parizu predstavlja kulturno urbano nasljeđe Rijeke

Emina Višnić / Foto Damir ŠKOMRLJ
Emina Višnić / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2019. u 10:02 2019-11-13T10:02:56+01:00

U glavnom gradu Francuske održava se drugi Paris Peace Forum na čijoj se listi sudionika, koja dostiže brojku od preko 6. 000, nalaze čelnici država i vlada, vođe međunarodnih institucija i nevladinih organizacija, ali i predstavnici multinacionalnih kompanija, razvojnih agencija, sveučilišta, religijskih grupa, filantropskih organizacija i pripadnici »trustova mozgova«

RIJEKA Na poziv Europske komisije u Pariz je otputovala direktorica Rijeke 2020, Emina Višnić, koja će predstaviti načine putem kojih se građani Rijeke uključuju u projekt Europske prijestolnice kulture time ujedno sudjelujući u stvaranju novog kulturnog nasljeđa grada.

U glavnom gradu Francuske održava se drugi Paris Peace Forum na čijoj se listi sudionika, koja dostiže brojku od preko 6. 000, nalaze čelnici država i vlada, vođe međunarodnih institucija i nevladinih organizacija, ali i predstavnici multinacionalnih kompanija, razvojnih agencija, sveučilišta, religijskih grupa, filantropskih organizacija i pripadnici »trustova mozgova«.

Panel raspravu na kojoj sudjeluje Emina Višnić nosi naziv »Kultura za budućnost: kohezija u urbanom okruženju«. Razgovor moderira Khalid Tamer, direktor organizacijskog odbora African Capitals of Culture, a osim Višnić, sudjeluju Koen Doens, direktor Odjela međunarodne suradnje i razvoja Europske komisije, Ada Colau, gradonačelnica Barcelone, Pierluigi Sacco, posebni savjetnik pri Europskoj komisiji za pitanja kulture i edukacije, te Patricia Rodriguez Aloma, direktorica urbanog planiranja i upravljanja grada Havane na Kubi.

Europska komisija poziv za sudjelovanje uputila je upravo Rijeci budući je Rijeka još u pripremnoj fazi EPK programa prepoznala pozitivne i konkretne rezultate koji se tiču uključivanja građana u projekt, stvaranja kulturnog urbanog nasljeđa, kao i doprinosa socijalnoj koheziji kroz edukacijske i volonterske aktivnosti koji se unutar Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture realiziraju.

Paris Peace Forum nastao je 2018. godine na inicijativu predsjednika Francuske, Manuela Macrona, s ciljem okupljanja relevantnih aktera – predstavnika raznih područja civilnog društva koji kroz iznimno bogat program predavanja, stručnih praktikuma, primjera dobre prakse i panel rasprava, rade na produbljivanju zajedničkih suradnji na globalnoj razini i stvaranju kolektivnih odgovara na velike izazove s kojima se svijet danas susreće. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze