Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Slučajna država

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2017. u 14:50 2017-11-15T14:50:43+01:00

Previše je slučajnosti i slučajeva koji Hrvatsku uistinu čine slučajnom državom, i to u režiji HDZ-a. Neki dan kamere su slučajno uhvatile rukovanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića i osumnjičenika, bivšeg HDZ-ovog ministra i gradonačelnika Božidara Kalmete. Slučajno je taj isti Ivan Turudić osvjedočeni prijatelj još jednog osumnjičenika s HDZ-ove liste sponzora, Zdravka Mamića, kojemu se zbog toga sudi u Osijeku.

Bio je to slučajan susret, »nije bilo niti moguće, niti potrebno, praviti se da ga ne poznaje«, pokušalo je Ministarstvo gospodarstva obraniti neobranjivo, ispijanje kave svoje šefice Martine Dalić s jednim od osumnjičenika u »aferi Agrokor«, Damirom Kuštrakom.

Kada je Zoran Milanović u kolovozu 2012. godine, suočen s katastrofalnom sušom u Slavoniji i činjenicom da Hrvatska praktično nema sustav navodnjavanja, na rubu očaja izjavio »očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država«, tadašnji lider HDZ-a Tomislav Karamarko s jasnom namjerom napao ga je da vrijeđa poginule za Hrvatsku i sprda se s višestoljetnom borbom Hrvata za samostalnom državom. Sada se i Plenkovićeva potpredsjednica Vlade brani kako je jednog od glavnih osumnjičenika i bliskog Todorićevog suradnika slučajno srela te u njihovom druženju ne vidi ništa sporno!

Ne treba se Martina Dalić praviti slijepom kad pored nje prođe Damir Kuštrak ili, ne daj Bože, Ivica Todorić, ali dok god traju istrage i ne okonča se sudski postupak, ona nema o čemu s njima pričati, ni privatno, ni službeno. Naravno, ako su Vlada i oni koji provode lex Agrokor s jedne, a Todorić i njegova ekipa s druge strane barikade kako nas uvjeravaju u svakodnevnom medijskom prepucavanju. Ili je možda SLUČAJNO, baš kao i njihov susret u Kaptol centru, rasplet Agrokora dogovoren na principu da vuk bude sit a ovca čitava, dakle da HDZ i Plenković ne pretrpe političku štetu, a da Todorić i ekipa nikada ne vide zatvora?

Previše je slučajnosti i slučajeva koji Hrvatsku uistinu čine slučajnom državom, i to u režiji HDZ-a. Neki dan kamere su slučajno uhvatile rukovanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića i osumnjičenika, bivšeg HDZ-ovog ministra i gradonačelnika Božidara Kalmete. Slučajno je taj isti Ivan Turudić osvjedočeni prijatelj još jednog osumnjičenika s HDZ-ove liste sponzora, Zdravka Mamića, kojemu se zbog toga sudi u Osijeku. Baš kao što je sasvim slučajno predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bila obuhvaćena mjerama praćenja tog istog Zdravka Mamića nakon čega je morao otići šef SOA-e Dragan Lozančić.

Baš kao što je pitanje proslave predsjedničinog rođendana 2015. sasvim slučajno postalo najstrože čuvana državna tajna, pa Plenkovićev MUP odbija dati informaciju jesu li i gdje obavljali posao osiguranja i zaštite predsjednice na privatnim adresama vezanim uz Zdravka Mamića. Zahvaljujući toj slučajnosti ni Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije moglo pokrenuti postupak protiv predsjednice iako je ona priznala u jednom intervjuu: »Gospodin Zdravko Mamić organizirao je razne večere za mene«.

Da, u ovoj i ovakvoj Hrvatskoj sve je slučajno, od presuda Tomislavu Horvatinčiću, Ivi Sanaderu i Branimiru Glavašu preko (ne)procesuiranja Milana Bandića do Kolindinih večera sa Zdravkom, pa što onda ne bi Martina Dalić bila druželjubiva prema Damiru Kuštraku. I, uistinu, niti je moguće, niti potrebno svima njima praviti se kako se međusobno ne poznaju. U ovoj državi slučajeva to je i poželjno, pa nisu si valjda svi prijatelji na Facebooku!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.