Drugo mišljenje

ZDENKO DUKA Protiv Zovka ognjem i mačem

Zdenko Duka

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Poseban je HRT-ovski cinizam u tome da su u utorak poslali priopćenje o otkazu u javnost, prije negoli su samog Hrvoja Zovka izvijestili da mu daju otkazGlavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić odlučio je da da otkaz Hrvoju Zovku, odličnom novinaru, dopisniku iz inozemstva, povremenom uredniku HTV-a, autoru vrlo gledanog dokumentarnog filma „Oficir i džentlmen“, te sadašnjem predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Ni najviša međunarodna profesionalna novinarska institucija IFJ/EFJ (Međunarodna/Europska federacija novinara) nije svojom reakcijom uspjela spriječiti otkaz. Tako će najvjerojatnije pravorijek o tom postupku dati sud, Zovko je najavio tužbu. Čelnike HRT-a to ne uzrujava, ako izgube, neće oni to platiti, nego mi – porezni obveznici.


Mudar upravitelj ne bi to učinio ali kako je HRT sve slabije gledan, sve manjeg utjecaja, katkad i nerijetko sve više na (javnu) sramotu svih nas, onda je čak i razumljivo da po svim empirijskim pokazateljima neuspješni glavni ravnatelj posegne i za tako radikalnim rješenjima.


Mudar bi upravitelj i poslije ne znam kako žestoke svađe Hrvoja Zovka i njemu pretpostavljene urednice Informativno medijskog servisa Katarine Periša   Čakarun pokušao istražiti i ustanoviti i to koliko su istinite Zovkove tvrdnje o cenzuri koju je, kako je napisao u svojoj ostavci, doživljavao kao izvršni urednik HTV-a 4.
Verbalni sukob Periše Čakarun i Zovka po svemu dosad poznatom, jedan je od onih koji se dosta često događaju u našim redakcijama. U tim sukobima ima valjda i nečeg kreativnog, kritičkog, istraživačkog, nečeg poučnog za oboje onih koji se svađaju, pa i za cijelu redakciju, a ne samo ‘destruktivnog’ i ‘nasilničkog’, a to navodno ‘nasilničko’ čelništvo HRT-a želi posebno istaknuti, podcrtati, pozivajući se ironično i na Istanbulsku konvenciju! Zamislite Kazimira Bačića i Tomislava Karamarka kao promotore Istanbulske konvencije koja još uopće niti nije stupila na snagu!


Već danima se s vrha Prisavlja sugerira ‘nasilje’ Hrvoja Zovka iako niti jedna od četiri svjedokinje nije svjedočila da je bilo ikakvih naznaka o kakvom pokušaju fizičkog nasrtaja. Tako i u finalnom priopćenju o otkazu, čelništvo HRT-a uzvikuje kako „neće tolerirati niti jedan oblik nasilja“. Profesionalna svađa zbog novinarske profesije teško može biti nasilje. I zar se na HRT-u više niti u tekstu ostavke ne smije reći da postoji cenzura, nego nakon toga slijedi obavezno isljeđivanje i istjerivanje vraga?


U 20 godina koliko je na Hrvatskoj televiziji, Zovko nikad nije dobio opomenu, niti je bilo ikakvih prigovora na njegov rad. Ako ga je sad trebalo upozoriti, kazniti zbog neprimjerenih riječi, svjedokinje kažu i prijetnji prema nadređenoj urednici, mogli su Bačić i društvo Zovku dati službenu opomenu. Ali, ta mjera upozorenja im nije bila cilj. Cilj je bio iskazati apsolutnu moć i zastrašiti sve druge. To je ujedno i politički udar na novinare koji nisu u trenutačnoj glavnoj političkoj struji na Prisavlju, udar na profesionalno i kritičko novinarstvo.


Poseban je HRT-ovski cinizam u tome da su u utorak poslali priopćenje o otkazu u javnost, prije negoli su samog Hrvoja Zovka izvijestili da mu daju otkaz. Priopćenje je poslano baš za vrijeme održavanja konferencije za novinare koju je organizirao HND u Novinarskom domu. Piše u njemu da je HRT otkazao „jednom od svojih zaposlenika“, ne navodeći ime i prezime Hrvoja Zovka, valjda zato da bi se pokazala sva veličina tog nevjerojatnog hrama hrvatske kulture, odnosno tih nevjerojatnih ljudi koji su mu trenutačno na čelu. Tko je za njih taj pojedinac, k tome još i bundžija?


Šefovima s HRT-a prekrasno je ‘leglo’ da novinarskoj udruzi koja je prije kojih mjesec dana izgubila jedan apsurdan i apsurdno dugotrajni sudski postupak, s jako skupom i nekoliko puta ukamaćenom pravomoćnom presudom, zada još jedan udarac. Nekako nam se čini da Hrvoje Zovko ne bi dobio otkaz da nije aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Ovako im je dobro došlo da se ponizi HND koji je proteklih 28 godina časno branio novinarsku profesiju od zaista brojnih nasrtaja na nju i prijetnji.


Ova neproporcionalna, neprimjerena osvetnička mjera mogla bi se ipak obiti o glavu onima koji danas vode HRT. Oni misle da je došlo vrijeme kad mogu upravljati i ovako – simbolički – ognjem i mačem. Moguće je da su loše procijenili, već je velika šteta koju su učinili ionako ne visokom ugledu ove zemlje. Nije nam poznato da je u nekoj demokratskoj europskoj zemlji čelnik profesionalne novinarske organizacije dobio otkaz jer se posvađao s nadređenom urednicom.