Drugo mišljenje Zdenka Duke

Što je više kleveta i laži Luka nam je miliji i draži

Zdenko Duka

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Navijat ćemo mi za hrvatsku reprezentaciju u Rusiji, čak i sa Zdravkom Mamićem, Davorom Šukerom i Lukom Modrićem na leđima. Uz začepljeni nos, jer nemamo drugog izboraU povodu optužnice Državnog odvjetništva protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza, ovih dana sportski dnevnik je na svojoj naslovnici objavio naslov: „Ili će pasti optužnica DORH-a, ili ambicije Vatrenih na SP-u“.


Tim se naslovom vrši sramotni pritisak na DORH i pravosuđe, i po onom poznatom novohrvatskom obrascu zapravo ih se optužuje za nacionalnu izdaju ako ne odustanu od pokušaja istjerivanja kriminala. Koristi se pritom najjednostavnija i najgluplja formula, ali ona koja u ovoj po mnogo čemu zaostaloj zemlji i upali, jer su u njoj istina i pravičnost voda duboka, kao što je to još znao i pomalo zaboravljeni Damir Polančec.


Što se tiče Luke Modrića nema spora da je riječ o najboljem hrvatskom nogometašu i da se od njega očekuje najviše i na nogometnom svjetskom prvenstvu u Rusiji u dresu hrvatske reprezentacije. Međutim, to ne znači da on zbog toga mora biti izuzet od zakona, da bi svi drugi hrvatski građani u principu trebali biti jednaki pred zakonom, ali to ne bi trebalo vrijediti i za Modrića i, eventualno, Dejana Lovrena, reprezentativnog stopera, koji bi također, kao i Modrić, mogao biti optužen zbog lažnog svjedočenja. U čiju korist? Pa u korist najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa – Zdravka Mamića.
Banalne gluposti koje Mamić na svojim periodičnim kastrovskim presicama izgovara u konačnici imaju isti zaključak. Dakle, državni odvjetnik Dinko Cvitan ima životni zadatak uništiti njega i njegovu obitelj, Dinamo, HNS i Hrvatsku.


„Imam puno dokaza ljudi koji su svjedočili kako on govori: ‘Prije će Hrvatska propasti, ali njega ću doći glave!'”, vikao je Mamić koji navodno nije pod opijatima. „E pa dobit ćete k..ac“ poručuje legendarni Maminjo pravosudnim organima, ali i hrvatskoj javnosti.


Poruka je svima onima koji žele pravedno i pravično pravosuđe koje će rasvijetliti i Mamićeve afere te i previše očite promjene u iskazima svjedočenje Luke Modrića i Dejana Lovrena, poruka da su najbogatiji i najmoćniji ujedno i jednakiji od ostalih i njih se ne može i ne smije tek tako i svako malo povlačiti pred sudovima.


Da bi Modrić barem u ovom razdoblju do ljeta kad počinje prvenstvo u Rusiji trebao biti praktički nedodirljiv kazao je u jednom intervjuu čak i Ivan Herak koji je sada glavni menadžer strateškog planiranja HNS-a. Jer, navodno je čudno što se Modrića sada optužuje za lažno svjedočenje, prije nego li završi postupak Mamiću. No, Mamiću je Luka Modrić svjedok pa je jedno s drugim i te kako u vezi, tako nam se čini.


Nogometni izbornik Zlatko Dalić, za kojeg možemo reći da trenutačno skoro jedini u menadžmentu HNS-u uživa simpatije javnosti, bio je korektan, nije nikome docirao pa je kazao da Modrić sve stoički podnosi i da zna da će biti pravi kad bude najpotrebnije.


Prije mjesec dana španjolski su poreznici optužili Luku Modrića i njegovu suprugu zbog utaje poreza. Tu je Modrić smjesta pokazao kako nije obolio od Alzheimerove bolesti. Nije oklijevao kao na svjedočenju u Osijeku s izjavama tipa: „Ne znam“, „Ne mogu se sjetiti“, „Ne mogu se sjetiti točno kada“, „Bilo je to davno“, „Ne, pardon, prije…“ i slično. U Španjolskoj je on u trenutku shvatio da se mora nagoditi s poreznicima kako bi izbjegao moguću kaznu koju španjolski sudovi predviđaju u slučaju utaje poreza. Modrić i supruga su prije nekoliko godina u Luxemburgu osnovali tvrtku na koju su prenijeli komercijalna prava na korištenje Modrićevog imena u marketinške svrhe i tako su izbjegli plaćanje poreza.


Da je Modrić bio siguran da nije izbjegao plaćanje poreza Španjolskoj, on bi hladno otpilio poreznike i išao na sud a ne bi im platio milijun eura smjesta iz džepa. Modrić najvjerojatnije nije baš moralna vertikala ni onda kad treba platiti porez, a vjerojatno niti onda kad se treba barem okvirno sjetiti kada je potpisao anekse ugovora sa Zdravkom Mamićem. Najbolji hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije možda ne treba niti biti nikakva moralna vertikala a da ipak odlično odigra u Rusiji i doprinese uspjehu hrvatske reprezentacije.


Druga varijanta, koja se sada čini potpuno nemogućom je da se Modrić pa i Dejan Lovren odstrane iz reprezentacije, kako bi naši Vatreni rasterećeni nekih mogućih kriminalnih tereta, pokušali ostvariti što bolji uspjeh u Rusiji. Uostalom, prije nekoliko mjeseci, kad je u javnosti bilo očitog negodovanja nakon vrlo dvojbenog Modrićevog svjedočenja na sudu u Osijeku, Modrić je izjavio španjolskim medijima da će razmisliti hoće li i dalje igrati za hrvatsku reprezentaciju.


Sve one nogometne pa i one medijske moćnike jedino molimo – nemojte nas gnjaviti, nemojte od nas pokušavati raditi budale i tvrditi da je crno zapravo bijelo i obratno. Nije hrvatska nogometna reprezentacija jedini sumnjivi ili (polu)kvarni društveni fenomen u Hrvatskoj. Ima toga još. Mi to znamo, začepimo nos i živimo sa svim tim.


Dakle, navijat ćemo mi za hrvatsku reprezentaciju u Rusiji, čak i sa Zdravkom Mamićem, Davorom Šukerom i Lukom Modrićem na leđima. Uz začepljeni nos, jer nemamo drugog izbora.