'Zaleđe' Jasmina Klarića

Bitka za dušu desnice, slijedi rat za svaki potpis

Jasmin Klarić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

I ne radi se o zavjeri visoke politike protiv glasa naroda – provjera potpisa koja je rađena u niti jednom slučaju dosad nije skinula dovoljno potpisa da se referendum ne raspiše, dakle, radilo se doista o tome da ili nije bilo matičnog broja, ili su se potpisivala i djeca, ili su imena bila nečitka, a hvala na pitanju, referendume su po starom dobrom hrvatskom običaju znali tražiti i oni koji su u trenutku kad su se potpisi krenuli prikupljati već neko vrijeme bili – mrtvi.Nema mira kad se proljeće krene pretvarati u ljeto ni ove godine u Hrvatskoj. Već evo četvrtu godinu zaredom, čim se naslute kraći rukavi eto belaja na političkoj sceni. I to kakvog! Prije četiri godine je već u punom jeku bila najgadnija od svih izbornih kampanja (Karamarko vs Milanović, featuring Šator), a povrh svega toga doletjela je i objava snimke o slovenskom petljanju oko arbitraže o granici, što je rezultiralo povlačenjem Hrvatske iz cijelog procesa. Godinu poslije, Karamarko je očajnički »preslagivao« saborsku većinu, srušio Vladu u kojoj je HDZ bio najjači faktor i vlastitu političku karijeru, a građani su opet morali na izbore.


Lani je tajnica Vlade imala pune ruke posla pišući otkaze Mostovim ministrima, a Ivan Vrdoljak izveo ono što danas zove »plaćanjem cijene za političku stabilnost«, a dobar dio građana ocjenjuje riječima zbog kojih bi i papir pocrvenio. O da, bilo je tu i ludilo od lokalnih izbora, ali s obzirom na ostale turbulencije, oni su djelovali kao običan dan u uredu.


Mislili ste da će 2018. godine konačno biti malo mira? Kako da ne.
U zemlji stabilnosti (to je ono za što je Vrdoljak platio cijenu) upravo traje opći politički rat; unutar HDZ-a, između Vlade i predsjednice, između vladajuće frakcije HDZ-a i izvanparlamentarne referendumske desnice (podržane dijelovima HDZ-a), a svom se silom radi na postizanju nagodbe oko Agrokora, pa makar to značilo i dane nevjerojatnih koincidencija, kao jučerašnji, kad je drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletajev hodočastio Plenkoviću i Kolindi Grabar-Kitarović, a Trgovački sud u Zagrebu objavio da je izvanredni povjerenik za Agrokor otklonio osporavanje tražbina Sberbanka u iznosu od sićušnih 3,4 milijarde kuna.


Prvaci referendumske inicijative »Narod odlučuje«, pak, igraju žestoko na kartu predsjednice, izdvajajući je iz termina »političke kaste« koje da su se ujedinile da spriječe narod da, je li, odlučuje. Odnosno, da glasa na referendumu o izmjeni izbornih pravila i pretvaranju zastupnika nacionalnih manjina u zastupnike drugog reda.


No, referendum visi na tankoj niti i ukupni odnos političkih snaga u i oko HDZ-a mogao bi se prelamati doslovno na svakom potpisu. Naime, narod odlučuje je za svoja dva pitanja prikupio oko pet posto više potpisa od ustavnog minimuma od deset posto. Vrag je u tome što sve te potpise još mora provjeriti država, a u dosadašnjim referendumskim inicijativama otpadalo je u prosjeku preko deset posto potpisa.


I ne radi se o zavjeri visoke politike protiv glasa naroda – provjera potpisa koja je rađena u niti jednom slučaju dosad nije skinula dovoljno potpisa da se referendum ne raspiše, dakle, radilo se doista o tome da ili nije bilo matičnog broja, ili su se potpisivala i djeca, ili su imena bila nečitka, a hvala na pitanju, referendume su po starom dobrom hrvatskom običaju znali tražiti i oni koji su u trenutku kad su se potpisi krenuli prikupljati već neko vrijeme bili – mrtvi.


Svega toga očito su jako svjesni u građanskoj inicijativi »Narod odlučuje«, stoga su jučer i krenuli sa širokim pričama o spinovima, zavjerama i pritiscima u kojima zajedno djeluju HDZ, SDP i sam Plenković (dok se predsjednica, zanimljivo, bori na braniku interesa naroda i Ustava) kako bi se referendum spriječio, što će očito biti dominatni politički narativ u slučaju da se pokaže da valjanih potpisa ipak nema dovoljno, ili da Ustavni sud pokaže pitanjima (ili pitanju) crveni karton.


Predsjednica za to vrijeme uredno i na skoro dnevnoj bazi lupa po Vladi stranke koja ju je kandidirala za Pantovčak, a Plenković svom silinom želi progurati nagodbu o Agrokoru do srpanjskog roka, kako se ne bi dogodilo da stožerni problem s kojim se suočila njegova Vlada ne može, makar nakratko, dok ne krenu tužbe, predstaviti kao veliki uspjeh svoje politike.


Neutralni promatrač bi zaključio da u Hrvatskoj vrije kao da smo usred izborne kampanje.


I da bi neka jesenska nedjelja ove godine mogla biti sjajan dan za izlazak na birališta.