Prekooceanska ljubav

Vjenčanje o kojem se priča: Kanadska profesorica nije slutila da će upravo u Rijeci reći sudbonosno – “da”

Ivana Kocijan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sociologinji i profesorici književnosti iz Montreala kum je bio Svetozar Nilović Tozo, dok je glumcu Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca kum bio dugogodišnji prijatelj Flavio CosettoRIJEKA – Kada je u rujnu 2016. prvi put stigla u Lijepu Našu, sociologinja i profesorica književnosti iz Montreala Cassandra Bourassa Cohen nije mogla ni slutiti da će tri godine kasnije u našoj zemlji, i u našem gradu, izgovoriti sudbonosno – da, yes, oui, si.


Rijeku je prvi put posjetila u svibnju 2017. godine, a krajem iste godine upoznala je Lucia Slamu, glumca Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, svojeg »viteza na bijelom konju«, s kojim je prekjučer zaplovila u bračnu luku.


Pred 40-ak prijatelja i članova obitelji u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja vjenčala ih je matičarka Emina Čulić, dok je za službeni prijevod na francuski bila zadužena Jelena Basta. Cassandri je kum, odnosno »(mer)maid of honor«, bio Svetozar Nilović Tozo iz muzeja informatike Peek&Poke kojeg je upoznala tijekom prvog posjeta Rijeci, dok je Slami kum bio dugogodišnji prijatelj Flavio Cosetto.
Novopečeni supružnici željeli su odati počast gradu Rijeci i njegovom nasljeđu pa su glavne boje vjenčanja bile boje povijesne riječke trobojnice – plava, bordo i žuta, a plava boja bila je poveznica i s njezinim kanadskim porijeklom, odnosno zastavom Quebeca, kanadske pokrajine iz koje potječe.


Svadbeni »dream team«


Zabava je održana u Circolu gdje su osim uzvanika iz Hrvatske, uživale i gošće iz Kanade – Cassadrina majka, rođakinje i obiteljska prijateljica koje su bile oduševljene svadbenim slavljem.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza– Htjeli smo da bude zabavna večer, jednostavno, opušteno, uz dobru hranu, piće, glazbu… Također nam je bilo važno da sve bude domaće, lokalno. Imali smo veliku pomoć i potporu prijatelja koji su pomogli da sve protekne savršeno, bio je to naš »svadbeni dream team« kojem smo neizmjerno zahvalni, kao i kumovima i prijateljima koji su zaslužni za predivnu večer. Davor Lukas i njegova supruga Mare bili su zaduženi za hranu i dekoraciju, Alen Tibljaš za odličan izbor glazbe, Vedran Karuza za fotografije, a Tihomir Pruša za pozivnice, otkrila nam je Cassandra dodavši da je prstenje izradio Tonči Grabušić koji je u njezinu vericu »ugradio« dijamant koji se nalazio na vjenčanom prstenu njezine majke.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran KaruzaKanađanka koja se na prvi pogleda zaljubila u Rijeku, sa svojim životnim odabranikom proživjela je predivnih 20 mjeseci medenog mjeseca tako da o službenom medenom mjesecu još ne razmišljaju.


– Tko bi mislio da ćemo u 50-im godinama oboje pronaći pravu ljubav na drugom kontinentu, u drugoj zemlji. To me oduševljava svakog dana. Nekad moraš sve pustiti kako bi pronašao pravu stvar za sebe, a ja sam tu pronašla supruga, dom, prijatelje…


Super priča


Ovo je najveća pustolovina u mom životu, no ovo je tek početak, rekla je.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran KaruzaI riječki glumac Lucio Slama njihovu zajedničku pustolovinu koja od proteklog vikenda ima i službeni predznak, opisuje kao nešto savršeno.


– Svi naši prijatelji koji su bili na vjenčanju iznimno su oduševljeni svime, od samog vjenčanja u Guvernerovoj palači, do putnog pićenca u Bardu gdje smo se Cassandra i ja upoznali, na božićnom fotografiranju koje Svetozar Nilović Tozo i ja radimo svake godine. Upravo je tamo započela naša priča, priča koja je super. Sretni smo, svakog se jutra budimo s osmijehom, svaku večer odlazimo spavati s osmijehom i to je nešto sasvim posebno za oboje, rekao je dodavši:


– Što se tiče vjenčanja, sve je bilo super, savršeno! U sve su bili uključeni moji dugogodišnji prijatelji, Bajo, Tibljaš, Pruša, Grabušić te Amna Šehović koja nam je poklonila svoj crtež za naslovnicu naše pozivnice na vjenčanje. Svi su bili super zadovoljni. Cassandrina majka koja je došla na vjenjačanje iz Kanade, rekla je da je to najbolje vjenčanje koje je ikad vidjela, bila je oduševljena, kao i njezine rođakinje i prijateljica iz Kanade, zaključio je Slama.