Moć zagrljaja

Važnost maženja u ranoj dobi za normalan senzorni razvoj djece

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema dr. Natalie Maitre trebamo se pobrinuti da bebe rođene prerano uvijek mogu imati mogućnost kontakta sa svojim roditeljima, kako bi im mozak reagirao na milovanje slično djeci koja su rođena u terminuNovorođenčad živi svijet dodirom. Dodir je osjećaj koji im prenosi toliko senzacija i omogućuje otkrivanje prostora koji ih okružuje i objekata s kojima dolaze u dodir. U bolnicama je postala uobičajena praksa da se novorođenče odmah poveže s majkom. Pokazalo se da dodirivanje kože s kožom majke pomaže djetetu da se oporavi od porođaja, da smiri njegovo disanje i otkucaje srca te da to smanjuje stres i anksioznost odvajanja kod novorođenčeta.


Fizički i vizualni kontakt odmah se uspostavlja s majkom, a upravo ta maženja postavljaju temelj za odnos majka-dijete. U nedavnom istraživanju, istraživači su mjerili moždane odgovore 125 djece, uključujući i djecu koja su rođena prerano, kao i one koji su rođeni na vrijeme, pokazujući da prva iskustva djeteta imaju trajne učinke na način na koji mladi mozak reagira na milovanje i maženje.


Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu Current Biology, još su jedan podsjetnik na važnost maženja za normalan senzorni razvoj djece. Oni, posebice, igraju temeljnu ulogu za milijune djece koja su rođena prerano i koja često moraju dugo vremena provoditi u neonatalnim jedinicama intenzivne njege. Prema dr. Natalie Maitre, autorici istraživanja, trebamo se pobrinuti da bebe rođene prerano uvijek mogu imati mogućnost kontakta sa svojim roditeljima, kako bi im mozak reagirao na milovanje slično djeci koja su rođena u terminu. Ukoliko roditelji to ne mogu, bolnice bi trebale razmotriti korištenje kvalificiranog osoblja, koje može pružiti precizno taktilno iskustvo bebama.
Maitre i kolege su istraživanje proveli nad 125 djece prerano rođene između 24 i 36 tjedana i beba rođenih na vrijeme između 38 i 42 tjedna trudnoće. Prije nego li što su djeca otpuštena iz bolnice, istraživači su izmjerili lagani taktilni stres posebnim elektroencefalogramom. Dojenčad su imala snažniji odgovor od svojih prijevremenih vršnjaka, a kod nedonoščadi oni koji su morali trpjeti bolne medicinske postupke ubrzo nakon rođenja imali su najslabije moždane reakcije. Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da na taktilnu percepciju nedonoščadi mogu utjecati medicinski postupci kojima su izloženi, primjerice, to što često primaju lijekove protiv bolova. Ali dobra vijest je da zagrljaji mogu pomoći u suprotstavljanju negativnim iskustvima.


Vidljivo je da ako prerano rođene bebe dobiju pozitivne taktilne stimulanse od svojih roditelja ili bolničkog osoblja, odgovori njihovih mozgova su jači. To je također vrlo važno za roditelje. Znajući da kontakt koji mogu ponuditi djetetu koristi, to može biti dobar način da se osjećaju korisnim i da aktivno sudjeluju u situaciji u kojoj se često majke i očevi osjećaju nemoćno. Za nove roditelje, uključujući i one čija mala djeca moraju proći teške medicinske postupke, poruka je da skupite hrabrost i ne bojite se. Vaš dodir je više nego što možete zamisliti!