Neverbalna komunikacija

Važan je govor tijela: Sedam trikova pomoću kojih ćete razotkriti lažljivca

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Iako lažljivci sebe smatraju vrhunskim, genijalnim manipulatorima, istina je posve drugačijaŽivimo u svijetu prepunom lažljivaca. Svatko od nas svakodnevno se susreće s velikim brojem prijetvornih, dvoličnih i neiskrenih osoba koje skrivaju zle namjere. Srećom, postoje obrambeni psihološki mehanizmi koji vam mogu pomoći da se pravilno postavite prema takvom soju ljudi. No, kako biste u tome uspjeli, prvi i najvažniji korak je detektiranje lažljivca.


Iako lažljivci sebe smatraju vrhunskim, genijalnim manipulatorima, istina je posve drugačija. Oni se zapravo služe najjeftinijim psihološkim trikovima koje je vrlo lako otkriti. Jedna od najvažnijih stvari na koje trebate obratiti pozornost pri susretu s lažljivcem je njegov govor tijela: pratite li određene detalje, vrlo ćete brzo razotkriti lažljivu i prijetvornu osobu.


Zapamtite, vi zapravo ništa ne morate učiniti: lažljivac će se sam razotkriti neverbalnim signalima koje podsvjesno izražava u interakciji s okolinom. Što god da vam govori, samo jedno imajte na umu: tijelo nikada ne laže. U toj naizgled banalnoj biološkoj činjenici leži jedna uistinu poetska pravda.
Ovo su najčešći znakovi koji otkrivaju da je pred vama lažljiva osoba.


 


1. Ukočen stav


U običnom razgovoru s osobom koju poznajemo naše će tijelo biti opušteno i nećemo pokazivati znakove stresa. Ukoliko zamijetite neuobičajenu nervozu i ukočeno ponašanje, to bi mogao biti znak za uzbunu. Lažljivci pokušavaju svoju ‘žrtvu’ držati na fizičkoj distanci, upravo iz straha da ne budu razotkriveni.


 


2. Okretanje glavom


Ukoliko nekome uputite direktno pitanje, a osoba odgovara vrteći glavom, dobro otvorite oči – velika je vjerojatnost da nećete dobiti iskreni odgovor.


 Giphy

3. Disanje i glas


Osoba koja vas pokušava prevariti bit će nervozna, a njegovo tijelo odavat će jasne signale: ubrzano disanje, prigušen glas i podignuta ramena jasan su znak da je pred vama lažljivac.


 


4. Poteškoće u verbalnoj komunikaciji


Ukoliko se osoba ‘zapetlja’ u objašnjavanju nečega, moguće je da pokušava vas, ali i sebe uvjeriti u svoju priču, a ponavljanje očitog daje im vremena za konstrukciju laži.


5. Kontakt očima


Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je ona da lažljivac skriva pogled. Istina je potpuno suprotna: osoba koja vas pokušava prevariti gledat će vas ravno u oči – i neće skretati pogled. Naprosto će učiniti sve da vas uvjeri u svoju laž.


 Giphy

6. Skretanje pažnje na usta


Jedan od očitih znakova da vas osoba laže je grickanje ili dodirivanje usana. Takva osoba nije sigurna što želi reći. Osoba koja dodiruje usne u razgovoru ne želi vam reći istinu. U trenucima laganja u ustima se nakuplja višak sline zbog čega će osoba češće gutati.


Također, lažan i prijetvoran osmijeh lako ćete prepoznati: ukoliko se oko očiju ne pojave nabori, odnosno ukoliko se i oči ‘ne smiju’, riječ je o neiskrenom ponašanju.


 


7. Ruke


Ruke su indikator poštenja. Ukoliko osoba tijekom razgovora dodiruje vrat ili pokušava sakriti ranjive točke tijela, znači da je u stavu obrane – i da nešto skriva.