Ideje i inspiracije

Uređenje blagavaonice: Središnje mjesto za obitelj traži posebnu pažnju

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prilikom odabira namještaja u blagovaonici uvijek imajte na umu cijeli stil prostorije koji želimo slijediti. Pobrinite se da je stil svakog komada namještaja uvijek isti, ili u većoj mjeri dopunjen postojećimAko imate veliku obitelj i želite zabaviti goste, blagovaonica će biti središnja točka u vašem domu, dok će u manjoj kući vjerojatno ona biti jednostavno proširenje kuhinje, tople i ugodne atmosfere bilo da se radi o stilu orijentiranom na eleganciju, suvremenost, ili o tradicionalnom klasičnom dizajnu. Ideja i inspiracije za uređenje blagovaonice ima mnogo, no ponekad to može biti izrazito stresno zbog širokog raspona stilova i dizajna na tržištu.


Kada je riječ o dizajniranju blagovaonice, morate se usredotočiti na raspored namještaja i kako će on izgledati u tom okruženju. Čak i malo veći namještaj može biti neprikladan, dok će namještaj koji je premali biti jednostavno izgubljen u tom prostoru. Razmislite i o bojama koje ćete koristiti za vašu blagovaonicu: veće sobe doći će do izražaja u tamnim ili svijetlim bojama, dok će manje blagovaonice »zasjati« u neutralnim bojama. Osvjetljenje je također ključni čimbenik. Iskoristite prirodno svjetlo postavljajući stol za blagovanje ispod prozora ili blizu njega te se odlučite za zidne LED svjetiljke ili reflektore za difuziju svjetla u cijeloj prostoriji, umjesto da se sve koncentrira na jednom mjestu.


Stil prostorije


Zapamtite, »manje je više«, i izbjegnite previše namještaja i ukrasa te isuviše svijetle boje jer bi trebala postojati ravnoteža između stila i funkcionalnosti. Dekor blagovaonice trebao bi pomoći u stvaranju tople i ugodne atmosfere, a nekoliko cvjetnih uzoraka ili različitih pastelnih boja pomoći će vam u tome. Za blagovaonicu u klasičnom stilu, topli tonovi mogu se dobiti pomoću namještaja od hrastovine ili poliranih drvenih ormara. Stolovi se mogu ukrasiti stolnjakom šarenog uzorka kako bi se u sobu unijela osobnost, a kada želimo omekšati tonove,, jednostavno ih uklonimo.
Tepisi su još jedan način uvođenja više boja i tekstura u blagovaonicu, ali izbjegavajte nepotrebne prekomjerne količine. Najbolji savjet je slijediti vaš osobni ukus i stil, uzimajući u obzir opće smjernice o veličini i položaju namještaja u blagovaonici. Možemo odabrati bilo koji stil za našu blagovaonicu: skandinavski, industrijski, klasični. Mogućnosti diktira samo naša mašta!


Prilikom odabira namještaja, uvijek imajte na umu cijeli stil prostorije koji želimo slijediti. Pobrinite se da stil svakog komada namještaja bude uvijek isti, ili u većoj mjeri dopunjen postojećim. Jedan komad namještaja nikada ne bi trebao dominirati cijelom sobom, premda su stolovi za blagovanje uglavnom u središtu pozornosti. Uz sve to na umu, ne bismo trebali žuriti kupiti stol ili samo potražiti najjeftinije rješenje. Umjesto toga, tražimo onaj koji je najbliži našim ukusima i gledajmo na potrošnju kao dugoročnu investiciju, kao nešto što će trajati cijeli život.Svaku blagavaonicu podići će vaza s cvijećem


Dvostruka funkcija


Vjeruje se da je uređenje male blagovaonice komplicirano, ali rješenja su jednostavnija od onih u većim blagovaonicama jer zahtijevaju duhovitiji pristup i inovativniji dizajn. Primjerice, možete se poslužiti sklopivim stolom i stolcima te opremiti blagovaonicu i višenamjenskim namještajem s dvostrukom funkcijom ili obnovljenim namještajem koji će ovom prostoru dati klasičniji stil. Svijetle boje i minimalistički pristup najbolji su izbor za malu blagovaonicu da ona bude moderna, čineći izgled svjetlijim i stvarajući iluziju prostora. Trebali biste izbjegavati modele pretjerano složenog namještaja ili teških materijala. Kakav stil odabrati za blagovaonicu? Donosimo nekoliko primjera.


Blagovaonice u seoskom stilu


Country stil u blagovaonici zahtijeva tradicionalni namještaj, obično izrađen od hrastovine, čvrstog oraha ili neke druge vrste posebno robusnog drva. Također nalazimo tradicionalne bijele ormariće ili ormariće za pohranu i drvene podove. Zidovi su obično bijele ili krem boje, s kombinacijom boja koje su usmjerene na neutralnost, čime se izbjegavaju suviše svijetli ili tamni tonovi. Dodamo li nekoliko tkanina za opremanje, kao što su zavjese ili presvlake, cvjetnog ili vintage uzorka i za vrlo kratko vrijeme dobit ćete blagovaonicu u savršenom seoskom stilu!


Moderne blagovaonice


Moderni stil često predstavlja minimalistički dizajn, s fokusom na nekoliko komada namještaja. U modernoj blagovaonici igrat ćete se strukturom i materijalima. Na primjer, možete se odlučiti za stakleni stol za objedovanje, stolice u boji ili sofisticirani središnji stol, poput vaze u određenom obliku. Međutim, nikada ne smijete miješati previše različitih elemenata dizajna, a cjelokupni izgled mora biti elegantan i komplementaran. Držimo se bijelih zidova, s malo modernih dodataka i nekoliko umjetnina u skladu s ostatkom dekoracije.


Eklektičan stil blagovaonica


Za ljubitelje eklektičkog stila, ideje za uređenje blagovaonice su beskrajne, jer kada je riječ o ovom stilu, sve je dopušteno! Dajte vašoj mašti na volju te neka vaša kreativnost diktira izgled namještaja i njegovih boja. Upotrijebite životinjske otiske ili cvjetne motive, birajte retro namještaj, kombinirajte ga s ultramodernim namještajem i obojite sobu jakim i kontrastnim bojama. Eklektičan stil je hrabar i avanturistički i stvarno puno govori o vlasniku kuće!Kombinirati se može više stilova namještaja


Blagovaonice u skandinavskom stilu


Prigrlite svjež, prirodan i opušten izgled. U blagovaonici u skandinavskom stilu prirodno drvo kombinira se s bijelim zidovima i jednostavnim, ali elegantnim namještajem. Malo dodajte boje i oživjet ćete dizajn koji je danas više nego samo moda. Zadržite minimalistički izgled kako biste postigli maksimalan učinak u vašoj savršeno uravnoteženoj i elegantnoj blagovaonici.


Minimalističke blagovaonice


Blagovaonice minimalističkog stila slijede stroge smjernice. Pastelne boje ili prejake nijanse nisu dopuštene i izbjegavaju se komplicirani crteži sa starinskim otiscima. Minimalistički dekor blagovaonice trebao bi biti jednostavan i čist: zidovi su bijeli i glatkih površina i bez nesavršenosti. Namještaj je dobro integriran, većinom je bijele boje, dok drugih nijansi ima samo u tragovima. Za savršenu minimalističku blagovaonicu, namještaj mora biti jednostavan, ali istodobno elegantan.Za ljubitelje minimalizmaZapamtite, »manje je više«, i izbjegnite previše namještaja i ukrasa te isuviše svijetle boje jer bi trebala postojati ravnoteža između stila i funkcionalnostiNikada ne smijete miješati previše različitih elemenata dizajna, a cjelokupan izgled mora biti elegantan i komplementaranFoto: Pixabay