Stručnjaci upozoravaju

Trudnice u zadnjem tromjesečju ne bi smjele spavati na leđima: ‘To je isto kao da pušite 10 cigareta dnevno’

P. N.

Foto iStock

Foto iStockSpavanje na leđima tijekom posljednjih tjedana trudnoće isto je kao i pušenje deset cigareta dnevno!


Tako otprilike glasi upozorenje stručnjaka budućim majkama. Spavanje na leđima u posljednjem tromjesječju, a ne na boku, povećava vjerojatnost da će njihovo dijete imati manju težinu na porodu, a prijeti i opasnost od rađanja mrtvorođenog djeteta.


U istraživanju je sudjelovalo 1.760 trudnica iz Velike Britanije, Novog Zelanda i Australije, koje su bile najmanje 28 tjedana trudne.
Rezultati su objavljeni u časopisu Obstetrics and Gynecology.


Istraživači su otkrili da je prosječna težina novorođenčadi čije su majke spavale na leđima bila 3,4 kg, dok su bebe majki koje su spavale na boku težile oko 3,55 kg. Isto se događalo i s bebama trudnica koje su pušile za vrijeme trudnoće.


Stručnjaci također upozoravaju i na odabir namirnica koje bit rudnice trebale izbjegavati:


1. Mekane sireve, poput Camemberta, briea i plave sireve jer mogu izazvati bakterijske infekcije poput listerioze, salmonele, pa čak i toksični šok.


2. Sirova jaja jer što je žumanjak siroviji, to je veća mogućnost da dobijete salmonelu.


3. Pašteta, jer sadrži vitamin A koji može biti toksičan za dijete u razvoju. Vitamin A u visokim razinama može utjecati na bebin rast i razvoj.


4. Određena riba koja sadrži visoku razinu žive može utjecati na bebin razvoj živčanog sustava.


5. Kofein treba biti ograničen do 200 miligrama dnevno, što je ekvivalent od dvije šalice instant kave ili dvije i pol šalice čaja.


6. Alkohol se ne preporučuje niu najmanjim količinama.