Čuda prirode

Top 10 nevjerojatnih destinacija na planeti koje djeluju kao s drugog svijeta

Ivana Mavrić

Foto: iStock

Foto: iStock

Vodimo vas kroz najljepše i najneobičnije krajolike na planeti koji izgledaju kao da nisu s ovoga svijetaNaš planet prekrasno je mjesto prepuno živopisnih i jedinstvenih lokacija čiji će vas krajolici potpuno očarati. Istražite neke nove svjetove i otputujte s nama u 10 čarobnih mjesta koja će vam pokazati koliko priroda može biti moćna, nevjerojatno maštovita i inspirativna.


1. Tianzi planine, Kina


Ovaj prekrasan krajolik djeluje kao ukradeni komadić raja. Nanese li vas ikada put u Kinu, pogled na Tianzi planine iskustvo je koje ćete zasigurno pamtiti. Stoga ni ne čudi da su ove mistične planine proglašene kao jedno od najčarobnijih mjesta na svijetu.


Foto: triphobo


Foto: triphobo

2. Otok Vaadhoo, Maldivi


Jeste li znali da postoji plaža koja svijetli u mraku? Dio je obale Vaadhoo otoka na Maldivima, a izgleda kao dio fantasy– romana. Za njenu čaroliju zaslužni su fitoplanktoni koji putuju s valovima. Čista poezija, zar ne? 


Foto: Pinterest


Foto: Pinterest3. Veliki prizmatični izvor, Wyoming, SAD


Ovaj šareni izvor nalazi se u Yellowstoneu, jednom od najpoznatijih nacionalnih parkova u SAD-u. Eksplozija duginih boja na neobičnom izvoru zaista djeluje potpuno nadrealno.


Foto: drscdn


Foto: drscdn4. Ledena špilja u Skaftafellu, Island


Kad uđete u špilju, imat ćete osjećaj kao da ste ušetali u san. Špilja je formirana usljed taloženja leda koje traje već stotinama godina. Led apsorbira gotovo svu svjetlost, osim plavog djela koji je vidljiv golim okom. Međutim, plavi dijelovi leda vidljivi su samo u zimskim mjesecima, nakon kišnih razdoblja.


Foto: abettersociety


Foto: abettersociety5. Obojene dine Nacionalnog parka Lassen Volcanic, Kalifornija


Nadrealne boje ovih prekrasnih dina nastale su oksidacijom vulkanskog pepela. Zakoračite li na njih, imat ćete osjećaj da ste na nekoj drugoj planeti.


Foto: drscdn


Foto: drscdn6. Salar de Uyuni, Bolivija


Ovo nepregledno jezero najveće je slano jezero na svijetu, a za vrijeme kišnih dana pretvara se u ogledalo zbog čega oduševljava putnike iz cijelog svijeta.


Foto: wikipedia.org


Foto: wikipedia.org7. Kelimutu jezera, Indonezija


Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boju nalazi se na indonezijskom otoku Flores. Iako dijele vrh istog vulkana i nalaze se jedno uz drugo, jezera povremeno mijenjaju boje, neovisno jedno o drugom. Lokalno stanovništvo vjeruje da su jezera mjesta počivališta njihovih pokojnih.


Foto: westhill


Foto: westhill8. Kanjon Antelope, SAD


Ovo čudo prirode nalazi se u Navajo teritoriju u Arizoni, a spada u najljepše kanjone svijeta i pravi je raj za fotografe. Nastajo je erozijom pješčenjaka uz pomoć djelovanja vode koja je u stijenama izdubila hodnike i prolaze, a proces oblikovanja ovog neobičnog krajolika i dalje se nastavlja.


Foto: Pixabay


Foto: Pixabay9. Vulkan Dallol, Etiopija


Najniži vulkan na planeti smješten u pustinji Danakil nalazi se na 82 metra ispod razine mora. Pustinja je išarana vulkanima i potocima lave, a National Geographic proglasio ju je najokrutnijim mjestom na planeti. 


Foto: gglandscapes


Foto: gglandscapes10. Zhangye Danxia, Kina


Izgleda kao da ste ušetali u slikarsko platno, no riječ je o još jednom čudu prirode. Sa svojim prekrasnim spektrom boja, ova planina privlači turiste iz cijelog svijeta. Proteže se na 400 kvadratnih kilometara, a iz svakog dijela pruža nezaboravan pogled. Za izradu ovog pravog umjetničkog djela prirode bilo je potrebno 24 milijuna godina.


Foto: Pixabay


Foto: Pixabay