Kvaliteta sna

Temperatura je itekako bitna za dobar san: Doznajte koja je najidealnija za spavaću sobu

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Stručnjaci ističu kako je za što kvalitetniji san najbolje ako je temperatura u spavaćoj sobi između 15 i 19 stupnjevaPrimijetili ste u kolikoj mjeri temperatura zraka u vašoj spavaćoj sobi može imati utjecaj na kvalitetu vašeg sna. Ako vam je u sobi pretoplo, vrtite se »kao na ražnju«, a ako vam je prehladno, opet nije dobro. Budite se, pokrivate, otkrivate, a ujutro vam se ponekad, zbog silnih buđenja i isprekidanog sna, čini kao da uopće niste spavali.


A kamoli da ste se naspavali i probudili orni i čili kako bi prebrodili još jedan radni dan. Stručnjaci ističu kako je za što kvalitetniji san najbolje ako je temperatura u spavaćoj sobi između 15 i 19 stupnjeva. Naime, ako temperatura iznosi više od 24 stupnja ili je pak niža od 13 stupnjeva, to može dovesti do nemirnog sna.No, pitate se zašto je temperatura toliko važna? Naša tjelesna temperatura prirodno raste i opada tijekom 24 sata pa je tako najviša kasno poslijepodne, a najniža oko 5 sati ujutro. Spavanje obično započinje kada vam tjelesna temperatura padne, pa vas hladnija spavaća soba može potaknuti na brže spavanje. Ako to nije dovoljno kao razlog zbog čega ćete u spavaćoj sobi preferirati nižu temperaturu, tada ćemo vam navesti i neke druge razloge koji idu u prilog tome, pa ćete se ipak odlučiti na hladniju atmosferu.

San će vam biti daleko mirniji, a dokazano je da su upravo neki oblici nesanice rezultat lošeg reguliranja tjelesne temperature. Ako i vi teško zaspite navečer, hladna spavaća soba pomoći će vam da snizite tjelesnu temperaturu, olakšavajući vam na taj način i dublje snove. Pored toga, izgledati ćete mladoliko. Spavanje u sobi s nižom temperaturom od 21 stupnja potiče izlučivanje melatonina u tijelu, a on je jedan od najboljih hormona protiv starenja. No, to nije sve. Čak vam može pomoći da izgubite kilograme. Kada vam padne tjelesna temperatura, smanjuje se kortizol što vam omogućava kvalitetniji san. Ako ne spavate dovoljno, budite se s višom razinom kortizola što znači da ćete tijekom dana vjerojatnije posegnuti za slatkim i povećati anksioznost.


Jedno od istraživanja je također pokazalo da spavanje u sobi na temperaturi od 19 stupnjeva može pomoći u sprječavanju nekih metaboličkih bolesti, primjerice dijabetesa. Sudionici u tom istraživanju ne samo da su sagorjevali više kalorija tijekom dana, nego su i gotovo udvostručili količinu tjelesne masti koja pomaže tijelu da skladišti manje kalorija. S vremenom, to može umanjiti rizik od metaboličkih bolesti.
Spavanje u hladnoj prostoriji, ali i tuširanje hladnom vodom, stvara stalno povećanje unutarnje temperature tijela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sustava i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo, navode stručnjaci.