Jesenske radosti

Sve što niste znali o kestenima: doznajte sve o njihovoj ljekovitosti i nutritivnim svojstvima

P. N.

Ova prekrasna jesenska namirnica iznimno je ljekovita te bogata nutritijentima, a uvijek će vas iznova očarati svojim okusomIdealno je vrijeme za šetnju prirodom, uživanje na svježem zraku i prikupljanje kestena. No, sigurno niste znali da je ova prekrasna jesenska namirnica i iznimno ljekovita te bogata nutritijentima. Doznajte sve o dobrobitima ovog finog orašastog ploda.


Jeste li znali da su kesteni jedini orašasti plodovi koji sadrže vtamin C? Osim toga, bogati su folnom kiselinom koja nam je potrebna za rast stanica i normalan rad živčanog sustava. Folna kiselina povećava izglede za začeće, a tijekom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa.


Kesteni ne sadrže gluten i zbog toga ih u prehrani koriste osobe koje su alergične na pšenicu i oboljeli od celijakalije. Kesteni su bogati izvor nezasićenih masti, minerala poput kalija i fosfora, a sadrže vitamine B grupe te vitamine A i C koji se prilikom kuhanja sačuvaju unutar njihove debele kore.Zbog njihove visoke energetske vrijednosti preporučuju se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama. Osim toga, kesteni pomažu kod probavnih tegoba i djeluju protuupalno.

Njihov specifičan okus doći će do izražaja u slatkim jelima, a kako god ih odlučili pripremiti, jedno je sigurno- uvijek će vas iznova očarati svojim okusom. Stoga požurite i opskrbite se ovom prekrasnom jesenskom namirnicom, a najbolje recepte s kestenima potražite u u subotu, 20. listopada u našem tiskanom izdanju.


Foto: Pixabay