Leteće zvijezde i Zelena koza

Što nam donosi 4713. kineska godina koja počinje 19. veljače?

Portal Novilist.hr

Godina Zelene koze

Godina Zelene koze

Osim osjećaja „samo nam je ljubav potrebna“, 2015. donosi nam i procvat na polju kulture i umjetnosti – naročito kada je riječ o izdavaštvu i glazbi. Također, otvoreni sukobi i razmirice – na osobnoj i političkoj razini – bit će sklone razriješiti se na miran, diplomatski načinKineski solarni kalendar 4. veljače obilježava kao Lap Chun – točku početka proljeća. Osim što se zbog snažne uzlazne energije drveta smatra energetski najsnažnijom točkom godine (legende kažu da toga dana jaje može stajati uspravno!), to je i trenutak kada leteće zvijezde mijenjaju svoje godišnje pozicije unutar Lo Shu kvadrata.


Drugim riječima, stvara se nova godišnja energetska mapa koja nam omogućuje predviđanje ključnih događanja i dominantnih procesa u narednih dvanaest mjeseci.


Godine 2015. u središtu Lo Shu kvadrata smjestila se snažna drvena energija leteće zvijezde 3. Toj se energiji, 19. veljače pridružuje energija Koze –  znaka koji vlada mjesečevim kalendarom tijekom ove godine, kaže Irena Lučić, feng shui savjetnica i ThetaHealing praktičarka.
A na ovu smo temu došli zato jer 4713. kineska godina počinje 19. veljače.


– Energija umiljate, vedre i diplomatski nastrojene Koze, donekle će ublažiti gromku energiju drvene zvijezde broj 3, no to ne znači da je pred nama imalo dosadna godina. Snažan element drveta utjecat će na svakog od nas ponaosob, baš kao i na mundane događaje. Obzirom da je drvo 3 „zaduženo“ za pionirske pothvate i nove inicijative, novih ideja i kretanja nam zasigurno neće nedostajati, ističe Irena i pojašnjava:


– Drvo 3 u svojoj esenciji sadrži pokret i promjenu, što su ključne riječi za 2015. godinu. Koza je pak „kod kuće“ u sferi međuljudskih odnosa, s naglaskom na partnerstvo i obitelj. Znači – čak i ako spadate u okorjele „nevjernike“ u ljubav – vrlo je izvjesno da ćete barem na kratko osjetiti leptiriće u trbuhu. Dugotrajne i čvrste veze doživjet će snažnu revitalizaciju i romantični procvat. No, odnosi i brakovi koji već duže vrijeme podnose krizu i „trpanje problema pod tepih“ mogle bi lako puknuti uslijed hirovite odluke jednog od partnera ili zbog zanesenosti trećom osobom. Flertovi i izvanbračne avanture teško će se moći sakriti od očiju javnosti. Samci će, s druge strane, imati obilje prilika za upoznavanje novih ljudi, te će zasigurno doživjeti barem prolaznu ljubavnu romansu.


Osim osjećaja „samo nam je ljubav potrebna“, 2015. donosi nam i procvat na polju kulture i umjetnosti – naročito kada je riječ o izdavaštvu i glazbi. Također, otvoreni sukobi i razmirice – na osobnoj i političkoj razini – bit će sklone razriješiti se na miran, diplomatski način. Drvo 3 izravno je vezano s proizvodnjom energenata, naročito s električnom energijom. Stoga je moguće da ćemo doživjeti oscilacije cijena struje, a možda i pokoji pad napona ili kvar na instalacijama. Savjet godine: opskrbite se rezervnim žaruljama.


Na poslovnom planu možemo očekivati porast broja novih poduzetnika, projekata i kreativnih inicijativa. Osim toga, energija godine potaknut će nas da preispitamo razinu zadovoljstva poslom koji obavljamo. Nerijetko ćemo biti svjedoci naglim otkazima ili zaokretima u karijeri. Zaista – pravi je trenutak da prestanemo gubiti dragocjeno vrijeme na aktivnosti koje obavljamo smrknuta lica i bez istinske ljubavi, pod krinkom sigurnosti ili zbog straha od financijske budućnosti. Ako već duže vremena želite svoj hobi pretvoriti u mali (ili veliki) biznis ili pak uredsku rutinu zamijeniti životom na eko-poljoprivrednom imanju, naredno će vas razdoblje podržati, ohrabriti i dovesti vam u život partnere i saveznike potrebne za realizaciju nove i sretne poslovne priče.


Što se zdravlja tiče – recept je jednostavan i glasi: detoks. Drvena energija pogoduje čišćenju jetre, a samim time potiče uklanjanje nagomilane ljutnje i bijesa. Ukoliko imate zdravstvenih problema sa žučnim kamencima ili bolest jetre, ovo je dobra godina da se pozabavite rješavanjem istih – u suprotnom, vjerojatno ćete osjetiti pogoršanje. Također, godina je pogodna za mršavljenje i tretmane ljepote.


Kako bismo osigurali dobrodošlicu godini Zelene koze, poželjno je jasno posložiti svoje prioritete. Što se tiče duhovnog rasta i samorazvoja, najviše će nam trebati (i koristiti) tehnike otpuštanja strahova, te razvoj osobne fleksibilnosti i tolerancije. Kratki jutarnji ritual joge ili meditacije, uz biljni čaj, pomoći će nam da održimo vjeru u sebe i olakšati nam donošenje odluka (koje ponekad neće biti lake).


Energija 2015. godine najviše će pogodovati osobama rođenima u elementu vatre (ki-broj 9) i drveta (ki-brojevi 3 i 4), dok će rođeni u elementu vode (ki-broj 1) imati problema s prilagodbom na brzi tempo okoline i možda osjetiti umor, otkriva Lučić.


Uz opće godišnje energetske utjecaje, osobni doživljaj godine uvelike je određen položajem koji naš ki-broj zauzima u okviru godišnjeg Lo Shu kvadrata – tzv. godišnja pozicija.