Terapija glazbom

Slušanje ove pjesme smanjuje anksioznost za čak 65 posto

Ivana Mavrić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Terapija glazbom koristi se od davnina, a neuroznanstvenici su temeljem istraživanja otkrili koja pjesma najviše opušta



Svi znamo da glazba liječi dušu. Koliko ste samo puta poslušali neku pjesmu i osjetili kako vam podiže raspoloženje, pa čak i stvara osjećaj euforije? Glazba je univerzalno sredstvo koje nas povezuje, a poznato je i da značajno smanjuje stres i pomaže u rješavanju anksioznosti.


No, koja je najbolja glazba za uklanjanje stresa? Zahvaljujući najnovijim znanstvenim istraživanjima sada znamo koja vrsta glazbe značajno pomaže u smanjivanju razine stresa.


Pjesma koja smanjuje anksioznost


Terapija zvukom nije nikakava novost- ona se već stoljećima koristi u različitim kulturama kao način opuštanja, pa čak i liječenja zdravstvenih problema. Glazba je univerzalno sredstvo koje se u plemenima diljem svijeta koristilo kao metoda inicijacije u alternativna duhovna stanja.




Tim britanskih znanstvenika proveo je detaljno istraživanje vezano uz terapiju zvukom u kojem su sudionici morali rješavati kompleksne zadatke u što kraćem roku slušajući različite vrste glazbe. Sudionici su bili prikopčani na senzore pomoću kojih su znanstvenici mjerili njihovu moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni tlak i disanje.



Rezultati istraživanja koje je proveo Mindlab International otkrili su da slušanje jedne određene pjesme pruža veće stanje opuštenosti od slušanja bilo koje druge glazbe. Rezultati su pokazali da je ta pjesma smanjila razinu anksioznosti kod ispitanika za nevjerojatnih 65 posto. Riječ je o pjesmi grupe Marconi Union pod nazivom ‘Weightless’, a nastala je na zaista zanimljiv način.


Magija se nije dogodila slučajno


Jednako je fascinantna činjenica kako je ova pjesma u neobičnoj suradnji benda i grupe znanstvenih terapeuta napravljena s vrlo specifičnom namjerom, a to je da inducira osjećaj potpune relaksacije. Pažljivo aranžirana harmonija, ritam i bas usporavaju srčani ritam te smanjuju tlak i razinu kortizola, poznatog kao hormon stresa.



Pjesma je stvorena na glazbenim principima koji su pokazali opuštajući učinak, a kombiniranjem različitih elemenata glazbenici su došli do savršene pjesme za opuštanje. Poslušajte kako zvuči i uvjerite se sami.


Weightless

Izvor: inc.com


Foto: Unsplash


glazba za opuštanje, terapija glazbom